Baltais nams pirmdien izteicis atvainošanos par Baraka Obamas prezidenta lidmašīnas un reaktīvo iznīcinātāju lidojumu virs Ņujorkas zemā augstumā, kas iedzīvotājos izraisīja paniku un bažas par jaunu teroristu uzbrukumu.
"Lai arī federālās varasiestādes spēra pienācīgos soļus, lai informētu štata un vietējās varasiestādes Ņujorkā un Ņūdžersijā, skaidrs, ka lidojums izraisīja apjukumu un haosu," sacīja ASV prezidenta administrācijas aizsardzības biroja vadītājs Luiss Kaldera. "Es atvainojos un uzņemos atbildību par satraukumu, kuru radīja lidojums," viņš teica.

Viena no abām prezidenta lidmašīnām, kas divu iznīcinātāju pavadībā lidinājās pāri Manhetenas dienviddaļai, Hudzonas upei un Brīvības statujai, veica pilsētas aerofotouzņēmumus Pentagona uzdevumā. Pats Obama tajā neatradās.

ASV Federālā Aviācijas pārvalde (FAA) raksturojusi šo lidojumu kā "saskaņotu fotografēšanas operāciju, kurā piedalījās divi iznīcinātāji F-16, kas eskortēja "Boeing-747" militāro versiju".

Ņujorkas varas iestādes par plānoto lidojumu gan bija brīdinājušas daļu uzņēmumu, bet ne visu pilsētu kopumā. Sabiedrībai adresētu paziņojumu par šo pārlidojumu tās izplatīja tikai pēc tam.

Kā apliecinājis Ņujorkas policijas pārstāvis, daļa biroju nesapratnē par notiekošo evakuējušies. "Pieļauju, ka cilvēki krita panikā," viņš atzinis, bet konkrētus skaitļus nav minējis.

Tieši Manhetenas dienviddaļā atradās Pasaules tirdzniecības centra Dvīņu torņi, kuros 2001. gada 11. septembrī ietriecās teroristu nolaupītās lidmašīnas.

"11.septembrī es atrados šeit un redzēju, kā gāja bojā tūkstošiem cilvēku," stāstījis Manhetenas tirgotājs Jirgens Bauers. "Nepatīkami, ka es netieku informēts par šādu militāru fotooperāciju. Strādāju telpā bez logiem un neredzēju nekādas lidmašīnas, toties redzēju, ka visi kaut kur skrien, un arī metos ārā. Sirds vēl tagad dauzās," viņš teica.

"Zinot, kā mums te Manhetenā gājis ar lidmašīnām, viņiem būtu vajadzējis izraudzīties tādiem manevriem Potomaku [Vašingtonā]," piebildusi Menhetenas iedzīvotāja Pegija Lūisa, kas lidmašīnu dūkoņu izdzirdējusi, būdama mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!