Baltais nams pirmdien pēc Irākas premjerministra Nuri al Maliki paziņojuma, ka noslēgta vienošanās par visu ASV spēku izvešanas no Irākas līdz 2011.gadam, pavēstīja, ka galīgā vienošanās ar Bagdādi vēl nav noslēgta.

"Šīs diskusijas turpinās, jo galīgais līguma variants vēl nav izstrādāts," pavēstīja Baltā nama pārstāvis Tonijs Frato.

Kā ziņots, ASV mediji piektdien vēstīja, ka Vašingtona un Bagdāde vienojušās, ka ASV kaujas vienības pilnībā atstās Irāku līdz 2011.gada beigām.

Laikraksts "The Washington Post", citējot gan ASV, gan Irākas amatpersonas, ziņoja, ka abu valstu valdības vienojušās par 2011.gadu kā daļu no plašākas vienošanās aizstāt ANO mandātu ASV spēkiem, kas beidzas decembra beigās. Karaspēka izvešana būs atkarīga no drošības apstākļiem Irākā šajā laikā.

Laikraksts "The New York Times" publicējis savā interneta vietnē ziņu ar līdzīgām detaļām.

ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa ceturtdien bija ieradusies Irākā un risināja vairākas stundas ilgas sarunas ar Maliki par plašāku militāro vienošanos.

Sarunās, kas risinās vairākas nedēļas ilgāk, nekā tika plānots, vēl jāatrisina papildu jautājumi, jo Irākas valdība kļūst aizvien uzstājīgāka attiecībās ar ASV.

"Washington Post" citē kādu Irākas amatpersonu, kura teikusi, ka galīgā vienošanās "ir ļoti tuvu".

Pat pēc karaspēka izvešanas 2011.gadā Irākā paliks desmitiem tūkstošu amerikāņu karavīru, kuri pildīs atbalsta uzdevumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!