Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija piektdien paziņoja, ka Baltais nams turpmāk vairs nepubliskos informāciju par tā apmeklētājiem, tādējādi radot bažas informācijas caurspīdīguma aizstāvjos, vēsta medijs "Politico".

Iepriekš Tramps apvainojis bijušo prezidentu Baraku Obamu kā "pašu necaurspīdīgāko prezidentu", taču "Politco" atgādina, ka Obamas administrācija labprātīgi publiskoja Baltā nama apmeklētāju sarakstu.

Baltā nama komunikācijas direktors Maikls Dubke skaidroja, ka lēmums saistīts ar "risku nacionālajai drošībai un bažām par tūkstošiem apmeklētāju privātumu".

Nacionālās drošības arhīva direktors Toms Blantons medijam skaidro, ka Obamas administrācija ik gadu publiskoja informāciju aptuveni par sešiem miljoniem apmeklētāju. Informāciju Baltais nams publiskoja trīs mēnešus pēc vizītes, tādējādi ļaujot nepubliskot informāciju par konkrētiem apmeklētājiem.

Trampa Baltā nama soli pavadīja iebildumi no informācijas caurspīdīguma uzraugiem, tostarp konservatīvās institūcijas "Tiesiskuma uzraugs". "Šī jaunā noslēpumainuma politika grauj likumu un pierāda, ka Baltais nams nevēlas atskaitīties Amerikas iedzīvotājiem par savu rīcību," teica "Tiesiskuma uzrauga" prezidents Toms Fitons.

Arī "Pilsoņi par atbildību un ētiku Vašingtonā" norāda, ka organizācijas uzsāktās tiesvedības pret Obamas administrāciju piespieda Balto namu būt caurspīdīgiem attiecībā uz apmeklētāju sarakstu. "Tas ir apbēdinoši, ka cilvēks, kurš apņēmās "nosusināt purvu" nupat ir spēris milzu soli prom no caurspīdīguma, kas liegs iegūt informāciju par cilvēkiem, kuri cenšas ietekmēt prezidentu," paziņojumā paudis organizācijas direktors Noā Būkbinders.

Vairākas aktīvistu grupas jau tiesā iesniegušas pieprasījumu Baltajam namam atklāt tā apmeklētāju sarakstu, kā arī sniegt informāciju par Trampa rezidenču apmeklētājiem Ņujorkā un Floridā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!