Foto: AP/Scanpix

Zimbabves prezidents Roberts Mugabe aicina valsts atlikušos baltādainos lauksaimniekus atdot zemi melnajiem un aiziet, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Mēs sakām nē baltajiem, kam pieder mūsu zeme, viņiem ir jāaiziet," Mugabe paziņoja savu atbalstītāju mītiņā.

"Neesiet pārāk laipni pret baltajiem fermeriem. Zeme ir jūsu, nevis viņu," pūli mītiņā Mašonolendas provincē mudināja 90 gadus vecais prezidents. "Viņiem būtu jāiet citās nozarēs, bet zeme jāatstāj melnajiem," papildināja Mugabe.

Prezidenta paziņojumi ir radījuši bažas valsts baltādaino lauksaimnieku vidū, kuri izsaka nožēlu par to, ka valstī atkal tiek kurināts rasu naids. Visā Zimbabvē ir palikuši aptuveni 100 līdz 150 balto fermeru, norāda Komerciālo lauksaimnieku savienības vadītājs Hendrikss Olivers.

Vairāki tūkstoši baltādaino fermeru bija spiesti pamest šo nodarbi, kad pirms 15 gadiem Zimbabves valdība sāka pretrunīgi vērtētu zemes reformu. Ilggadējā prezidenta kritiķi norāda, ka saimniecību atņemšana baltajiem lauksaimniekiem izraisīja Zimbabves ekonomisko krahu no 2000. līdz 2009. gadam.

Mugabes paziņojumi ir pārsteidzoši, jo valsts oficiāli izbeidza zemes reformas programmu pirms diviem gadiem, komentē BBC Zimbabves analītiķis Stenlijs Kvenda. Šķiet, ka prezidents šādā veidā cer novērst uzmanību no Zimbabves ekonomiskās krīzes, pieaugošā bezdarba un uzņēmumu slēgšanas, pieļauj apskatnieki.

Mugabe Zimbabves politikā dominē kopš 1980. gada, kad valsts ieguva neatkarību. 2013. gadā ar 61% balsu viņš atkārtoti uzvarēja prezidenta vēlēšanās. Viņa partijai "Zanu-PF" ir 160 no 210 parlamenta vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!