Foto: EPA/LETA

Baltijas valstu aizsardzības līnija šobrīd atrodas Ukrainā, savukārt iespējamā kara gadījumā pašām Baltijas valstīm nav tādu stratēģisko priekšrocību kā milzīgajai Ukrainai, uzskata bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili.

"Ukraina ir milzīga valsts, kurai piemīt liels stratēģiskais dziļums [attālums no frontes līnijas līdz vitāli svarīgajiem centriem un resursiem, telpa karaspēka atvilkšanai, droša aizmugure). Lai ar to karotu, patiešām vajag daudz karavīru. Baltijas valstīm šo priekšrocību nav," viņa sacīto otrdien citē portāls "Delfi.lt".

"Atceros savu pēdējo sarunu ar [Krievijas prezidentu Vladimiru] Putinu 2004.gada februārī, kad viņš sacīja, ka Baltijas valstis ir neaizsargātas un NATO nepakustinās ne pirksta, lai tās aizstāvētu. Putins neapstāsies, kamēr netiks apturēts," Saakašvili sacījis pasākumā, kas pagājušajā nedēļā bija sarīkots Lietuvas vēstniecībā Vašingtonā.

Pēc viņa teiktā, sliktākais scenārijs, kādu gribētu panākt Putins, ir ieņemt lielāko daļu Ukrainas austrumu un dienvidu, atšķelt Ukrainu no jūras "līdz pat Moldovai", saslēgties ar Piedņestru, bet drošībā nav arī Baltijas valstis.

"Lai arī melodams, viņš par saviem plāniem vienmēr pavēsta iepriekš, jo grib pārbaudīt reakciju. Un parasti Rietumu reakcija ir tāda - "nē nē, viņš to neiedrošināsies", jo otra puse mierina sevi ar tukšām cerībām. Tā nu darbojas demokrātija - politiķi nevēlas sadzirdēt sliktas ziņas, jo to nevēlas viņu vēlētāji," spriedis bijušais Gruzijas līderis.

"Ukrainai ir vajadzīgas apmācības un bruņojums. Sankcijas vien nedarbosies - tās darbosies ilgākā laikā, bet īsākā Vladimiram Putinam vēl ir laiks izspridzināt visu reģionu. Es runāju arī par Baltijas valstīm - mūsu draugi ir briesmās un kara gadījumā viņiem nebūtu tādu stratēģisko priekšrocību kā Ukrainai," uzsvēris Saakašvili, kas nesen kļuvis par Ukrainas Starptautiskās konsultatīvās reformu padomes priekšsēdētāju un Vašingtonā izveidojis domnīcu jaunu līderu audzināšanai.

"Ukrainā izšķiras mūsu kopīgo vērtību liktenis. Karš Ukrainā notiek ne jau par teritorijām vai resursiem, tas notiek par dzīvesveidu un vērtībām, par to, vai šīs vērtības ir stabilas un nosargājamas. Putinam nerūp nedz Debaļceve, nedz Mariupole, iespējams, viņš šos nosaukumus tikai nesen pirmoreiz izdzirdējis," spriedis bijušais Gruzijas līderis. "Taču viņam rūp, ka kaimiņos parādīsies nekorumpēta, efektīva Ukrainas valsts. Viņš labi zina, cik emocionāli krievi reaģē uz to, kas norisinās Ukrainā, un, ja tai izdosies izrauties no korupcijas un vājas, neefektīvas ekonomikas loka un citām nedienām, kuru tur joprojām netrūkst, tad krievi vaicās - kādēļ arī Krievija tā nevar? Un Putinam nebūs atbildes, jo atbilde ir tanki un Krievijas karaspēks, kas izkāvis tūkstošiem cilvēku," sacījis Saakašvili.

Pēc viņa teiktā, Donbasa un Krimas notikumus bija iespējams paredzēt jau 2008.gadā.

"Tīmekļa medijā "WikiLeaks" varat izlasīt, ko es toreiz teicu ASV vēstniekam, - rindā gaida Donbass un Krima, Ukrainas vēlēšanās uzvarēs Viktors Janukovičs un Krievija ieņems šīs teritorijas," atgādinājis Saakašvili. "Protams, tobrīd Vašingtona to neņēma nopietni, uz mani skatījās kā uz ekscentriķi, kas runā dīvainības, bet tieši tā arī ir noticis. (..) Domāju, ka viņš mēģinās ieņemt arī Mariupoli, tam sekos teroristiski uzbrukumi, kādus viņš jau rīkojis Harkovā un daudzkārt Gruzijā. Viņš mēģinās destabilizēt situāciju Kijevā un nogremdēt Ukrainu uz visiem laikiem."

Bijušais Gruzijas prezidents tomēr paudis cerību, ka visi šie tīkojumi lemti neveiksmei, bet piebildis, ka Ukrainai ir vajadzīga jauna elite.

"Pēdējā laikā Kijevā es saskatu daudz labas enerģijas, tā ir brīva, atvērta valsts ar horizontālām attiecībām starp varu un cilvēkiem un ļoti atšķiras no tā, kā parasti izskatās postpadomju valstis. Tiesa gan, Ukrainas amatpersonām pietrūkst zināšanu un pieredzes, bet viņiem ir brīva sabiedrība - tie ir domājoši cilvēki, kas spēj pieņemt patstāvīgus lēmumus, tādēļ galu galā tam jābeidzas labi. Šis karš nebeigsies ar Putina uzvaru," viņš prognozējis.

"Tā ir dažādām idejām atvērta sabiedrība, kas nebīstas iecelt vadošos amatos ārvalstniekus, un tas nav pirmais gadījums Ukrainas vēsturē. Kremlis zīmē gluži citādu Ukrainas portretu - "nacionālistiska, noslēgta, antisemītiska"," izteicies Saakašvili.

"Ukrainā bijušas divas kustības, bet bijušā prezidenta Leonīda Kučmas izveidotā elite kopš deviņdesmitajiem gadiem tā arī nav mainījusies. Viņiem ir vajadzīga jauna elite - daļa no vecās tiks nomainīta, un Petro Porošenko, kurš, starp citu, ir īstens darbaholiķis, meklē jaunus cilvēkresursus. Ir daudz jaunu cilvēku, kuri jāizaudzina. Protams, korupcija pastāv. Daudzi jaunieši grib tai darīt galu, un tā ir spēcīga enerģija," viņš sacījis.

Kā uzskata bijušais Gruzijas prezidents, ja ASV un Eiropas Savienība (ES) nedos Ukrainai ieročus, pašreizējā invāzija beigsies ļoti slikti. "Šī vilcināšanās ir postoša mums, Ukrainai un Amerikai. ASV uzvarējušas trīs karus Eiropā, ieskaitot Auksto karu, bet tagad zaudē visu uzvaru augļus. Neviens neiedrošinās lūgt dislocēt Ukrainā ASV karavīrus, neviens neprasa ļoti dārgu bruņojumu, bet augstas precizitātes ieroči viņiem ir vajadzīgi. Turklāt ASV jau martā paziņoja, ka nav laika apmācīt ukraiņu karavīrus, tikmēr Krievija apmācīja separātistus. ASV mācību programmas ir ļoti efektīvas, viņi var apmācīt cilvēkus piecu nedēļu laikā, kā mēs redzējām Gruzijā," viņš spriedis.

Saakašvili uzskata, ka Amerikas Savienotajām Valstīm būtu laiks atgriezties pie "vecās, labās Krievijas savaldīšanas politikas". Viņaprāt, Putins ir bīstamāks nekā Padomju Savienība, jo lēmumus pieņem viens. "Tomēr vienlaikus viņš ir arī ievainojamāks, jo Padomju Savienībai piemita liela "maigā vara", kura kādu laiku tiešām sacentās ar ASV idejām. Tagad Krievijai tā trūkst, un tas nozīmē, ka ilgākā laikā viņus var uzvarēt. Bet tuvākajā laikā, protams, ir vajadzīga savaldīšanas stratēģija - jāpanāk, lai Putins vairs nevar piekļūt savai naudai Eiropas bankās, jāveicina reformas tuvējās valstīs. Tā ir tā maigā vara, kas ir Rietumu un īpaši jau ASV rīcībā," viņš uzsvēris.

Kā domā bijušais Gruzijas prezidents, ja izdotos atbrīvoties no Putina, pārmaiņas būtu panākamas daudz vieglāk nekā Padomju Savienības laikā. "Viņam nav pienākuma nevienam atskaitīties, viņš dara, ko grib, šantažē, nemitīgi pārkāpj robežas un tagad draud ar atomieročiem. Viņš jāaptur, lai gan izskatās neapturams. Agrāk tika uzskatīts, ka krievu tanki Eiropā XXI gadsimtā nav iespējami, bet šobrīd ir 2015.gads, krievu tanki braukā pa Eiropu un liekas, ka nav, kam tos apturēt. Viss notiek tieši tāpat kā XX gadsimta vidū," viņš secinājis.

Pēc Saakašvili domām, vispirms Rietumiem būtu jātiek vaļā no "pragmatiskās prātuļošanas, uz ko tiek balstītas gandrīz visas cerības, - ka iestājies vēstures gals, ka Krievija esot normāla valsts, ka esot jātiek vaļā no Aukstā kara vajāšanas mānijas, ka svarīga ir savstarpējā atkarība un tā tālāk". Arī Krievija izmanto savstarpējās atkarības argumentu, bet vienīgi tiktāl, ciktāl citi ir no tās atkarīgi. "Tādēļ Vašingtonai jāmaina dažas savas nostādnes, jo tās nedarbojas," viņš uzsvēris.

Runājot par to, kā cīnīties ar Kremļa propagandu, Saakašvili atgādinājis, ka Gruzijā savulaik tika izveidots krievvalodīgs telekanāls, kas bija diezgan iedarbīgs un tiešām radīja Putinam raizes. "Nedz "Brīvās Eiropas", nedz "Amerikas balss" produkti nedarbosies, Ukrainai ir vajadzīgs reģionāls telekanāls un reģionāla tīmekļa vietne, turklāt tur tiešām ir lieliski žurnālisti, kas izauguši brīvā sabiedrībā, viņiem ir vajadzīga nauda un struktūra," viņš piebildis.

"Tā būtu citāda televīzija nekā "Russia Today", kuras vadītāji četras piecas stundas apspriežas, kādām būtu jābūt tuvāko divu nedēļu ziņām, un pēc tam šie notikumi tiešām arī notiek. Arī par karu Gruzijā es uzzināju divas nedēļas pirms pašiem notikumiem, noskatījies Krievijas televīzijā reportāžu par kaujām, kas nemaz nebija notikušas. 50 kara korespondenti jau bija gatavībā Gruzijā un gaidīja jau divas nedēļas pirms agresijas sākuma, bet vēlāk izplatīja melus, ka Chinvali gruzīni izkāvuši 3000 cilvēkus, un to pārtvēra Rietumu televīzijas. Mēs protestējām, tomēr tas tika rādīts četras dienas," atgādinājis Saakašvili.

Nobeigumā, atbildot uz portāla jautājumiem, viņš vēlreiz uzsvēris, ka piekāpība Krievijai nav risinājums. "Ukrainai jāpalīdz īstenot reformas, jāpalīdz ar ieročiem, jāaptur Krievija un jāpalīdz [Ukrainai] tiekties uz dalību Eiropas Savienībā un NATO. Nekas cits nestrādās," izteicies bijušais Gruzijas līderis.

Pēc viņa teiktā, Eiropa vienmēr bijusi sašķelta - "gan Otrā pasaules kara laikā, kas beidzās ar katastrofu, gan Balkānu karā, gan pašlaik". "Viņi pieņems pareizus lēmumus, bet svarīgi ir nenokavēt, lai vēlāk nenāktos maksāt dārgi," norādījis Saakašvili.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!