Foto: LETA

Vācijas Jūras spēku kuģis ceļā uz mācībām Lietuvā naktī uz piektdienu izglābis vētrā iekļuvušas poļu jahtas pasažierus, paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Glābšanas operāciju koordinējis Lietuvas Bruņoto spēku Jūras kara spēku Jūras glābšanas koordinācijas centrs.

Centra dežurants ap plkst. 2 uztvēris Vācijas karakuģa "Weilheim" ziņojumu viļņu mētātajai poļu jahtai "Maus", kas jau bija krietni cietusi un pārraidījusi SOS signālu, kurš centrā nebija uztverts. Jahta atradās aptuveni 40 jūras jūdzes (vairāk nekā 70 kilometrus) uz dienvidrietumiem no Klaipēdas ostas vārtiem, Krievijas jūras meklēšanas un glābšanas darbu atbildības rajonā.

Dežurants sazinājās vispirms ar vāciešiem, kuri lūdza atsūtīt helikopteru, un pēc tam ar Krievijas glābšanas centru Kaļiņingradas apgabalā, bet no turienes operatīvi nosūtīt helikopteru nebija iespējams. Tādēļ nelaimē nonākušo cilvēku glābšanai tika norīkots Lietuvas Bruņoto spēku Gaisa kara spēku helikopters "Dauphin".

Kad tas ap plkst. 3.30 tuvojās jahtai un karakuģim, tika saņemts ziņojums, ka vācu jūrnieki jau izglābuši visus piecus jahtas apkalpes locekļus un uzņēmuši viņus savā kuģī.

Kā vēlāk pastāstījis poļu jahtas kapteinis Tomašs Kubackis, jahta no Klaipēdas bijusi ceļā uz Gdaņsku, kad ceturtdienas vakarā sacēlies stiprs vējš un lieli viļņi, jahtai sabojājusies stūre, nolūzis masts un bojāts arī borts. Pēc pusnakts kapteinis pārraidījis SOS signālu, bet nolūzušā masta dēļ tā sasniedzamība nav bijusi liela.

Par laimi, signālu uztvēris vācu karakuģis, kas tobrīd atradies septiņas jūras jūdzes tālāk un devies palīgā.

Kā atzinis kuģa komandieris Martins Klauss, glābšanas apstākļi bijuši ļoti sarežģīti – viļņu augstums sasniedzis divarpus metrus, tādēļ vācu jūrniekiem bijis grūti nelielā vienkāršā gumijas laiviņā sasniegt viļņu mētāto jahtu un nocelt no tās cilvēkus, un kuģis lūdzis helikoptera palīdzību. Tomēr helikopteram līdz nelaimes vietai bija jāveic prāvs attālums, un pa to laiku vāciešiem jau bija izdevies divos braucienos pārvest poļu burātājus uz kuģi. Medicīniskā palīdzība izglābtajiem nebija vajadzīga.

Jahta atstāta dreifēt jūrā, tās koordinātas nodotas Lietuvas kuģošanas drošības administrācijai.

Ar Lietuvas Jūras kara spēku gādību poļu burātāji nogādāti Klaipēdas autoostā, no kurienes devušies uz Kauņu, lai tālāk ceļotu uz dzimteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!