Neraugoties uz diezgan optimistiskajiem Dānijas ziņojumiem par pagājušajā nedēļā Baltijas jūrā izplūdušās naftas savākšanu, Pasaules Dabas fonds ir noraizējies, ka šīs katastrofas dēļ var aiziet bojā līdz 25 tūkstošiem putnu.
Kā jau ziņots, Baltijas dienvidrietumu daļā, šaurā kuģu ceļa joslā starp Dānijas austrumu piekrasti un Vāciju, sadūrās tankkuģis "Baltic Carrier" un kravas kuģis "Tern", un jūrā izplūda aptuveni 2700 tonnas naftas.

Pēc Dānijas sniegtajām ziņām, līdz šim izdevies savākt 1945 tonnas naftas. Kā atzinis Dānijas flotes operāciju pavēlniecības pārstāvis, seklajos, dūņainajos piekrastes ūdeņos naftu savākt nav viegli. Pasaules Dabas fonda eksperts Baltijas jūras jautājumos Alfrēds Šumms, kas otrdien pārlūkojis šo teritoriju no helikoptera, atzīst, ka darāmā tur vēl ir daudz. Kopumā avārija skārusi 800 kvadrātkilometru lielu platību no sadursmes vietas līdz Dānijas krastam, viņš pastāstījis informācijas aģentūrai DPA Štrālzundē.

Pēc jaunākajām aplēsēm, līdz šim gājuši bojā divarpus tūkstoši putnu, taču eksperti baidās, ka bojāeja draud desmitkārt lielākam putnu skaitam. Ņemot vērā, ka nafta izplūdusi jūrā nārsta laikā, apdraudēti ir arī zivju bari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!