Foto: AFP/Scanpix

Piektdien, 5. jūnijā, Polijā, Zviedrijā, Vācijā, kā arī visā Baltijas jūrā sāksies 43. tradicionālās ikgadējās multinacionālās jūrasspēku mācības "Baltops 2015". Tās turpināsies līdz 20. jūnijam un tajās šogad piedalīsies 17 NATO dalībvalstu, kā arī partnervalstu spēki.

"Baltops" mācības ikgadēji notiek, lai uzlabotu spēku fleksibilitāti un savstarpējo sadarbību, kā arī demonstrētu NATO dalībvalstu un partneru gatavību aizstāvēt Baltijas reģionu.

"Šīs mācības mūsu, sabiedroto un partneru spēkiem dod svarīgu iespēju pārbaudīt mūsu spēju sastrādāties un uzlabot spējas, kas nepieciešamas reģionālās drošības uzturēšanai. Šīs mācības notiks burtiski vienotā vidē, un es sagaidu sastrādāšanos ar mācīšanos no tik daudzām nācijām un dienestiem," atklāj ASV 6. Flotes komandieris Džeimss Fogo III.

Kopumā mācībās piedalīsies 5 600 zemes, jūras un gaisa spēku karavīri, kuri īstenos gaisa aizsardzības, jūras piegāžu bloķēšanas, anti-zemūdens kara, un desanta operāciju treniņus. Desanta operācijās piedalīties paredzēts 700 ASV, Somijas un Zviedrijas karavīriem.

Mācībās tiks izmantoti 49 kuģi, 61 gaisa tehnikas vienības, kā arī viena zemūdene.

"Baltops 2015" piedalās ASV, Beļģijas, Dānijas, Francijas, Gruzijas, Igaunijas, Kanādas, Latvijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Polijas, Turcijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas spēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!