Foto: LETA
Polijas zinātnieki uzgājuši Baltijas jūrai netipiskas baktērijas, kas var būt pat nāvējošas, pirmdien vēstīja raidījums "LNT ziņas".

Tās ir īpaši bīstamas cilvēkiem ar pazeminātu imunitāti, ja ir vaļējas brūces vai citi ādas bojājumi. Latvijas zinātnieks uzskata, ka Baltijas jūrā pie Polijas šīs nāvējošās baktērijas, visticamāk, ievestas ar kāda kuģa balasta ūdeņiem.

"Es pieņemu, ka tas ceļš varētu būt tāds, ka viņu atveda ar balasta ūdeņiem un turpat netālu gadījās kāds, kas paņēma paraugu un konstatēja. Tā ir siltu ūdeņu baktērija, un man šķiet maz ticami, ka viņa te izdzīvos. Jautājums ir tāds: cik ilgi viņa te var uzturēties, bet pieņemu, ka neviens to nezina šobrīd," LNT vērtēja Latvijas Hidroekoloģijas institūta vadošais pētnieks Juris Aigars.


Kā skaidro zinātnieks, bīstamās baktērijas labi jūtas, ja ūdens temperatūra ir vairāk nekā divdesmit grādu. Ņemot vērā, ka Baltijas jūrā tik silts ūdens ir vien retās vietās, līdz Latvijas piekrastei šīs nāvējošās baktērijas, visticamāk, nevarētu nonākt, vērtēja zinātnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!