Foto: RIA Novosti/Scanpix

Šonedēļ Baltijas jūras reģionā novērota nepieredzēti liela Krievijas flotes un gaisa spēku aktivitāte, atsaucoties uz Polijas aizsardzības ministra Tomaša Semoņaka paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pārsvarā aktivitāte, ko ministrs nodēvējis par "bezprecedenta", novērota starptautiskajos ūdeņos un gaisa telpā, visvairāk tā skārusi Zviedriju. Krievija "negatavojas uzbrukumam", bet pārbauda NATO aizsardzību, kas "nepalīdz veidot labas attiecības un uzticību", uzsvēris ministrs.

Izsludināt trauksmes stāvokli Polijas armijā nav nepieciešams, norādījis ministrs, uzstājoties televīzijas kanāla TVN24 ēterā.

Baltijas reģionā Ukrainas krīzes radītās spriedzes un Krievijas militārās aktivitātes dēļ ir pastiprinātas NATO valstu gaisa patruļas. NATO un Kijeva Krieviju apsūdz Austrumukrainas separātistu apbruņošanā un atbalstīšanā, ko Kremlis noliedz, norādot, ka visi Ukrainā karojošie Krievijas pilsoņi ir brīvprātīgie.

Šonedēļ Baltijas jūras reģionā notikuši vairāki incidenti. Otrdien Norvēģija paziņoja, ka tās militārā lidmašīna gandrīz sadūrusies ar Krievijas iznīcinātāju, kurš pārāk tuvu pietuvojies norvēģu lidaparātam.


Somija paziņoja, ka virs Baltijas jūras un Somu līča bija "neparasti intensīva" Krievijas aktivitāte. Lidojumos no Krievijas uz tās anklāvu Kaļiņingradu pārsvarā piedalījušies bumbvedēji, iznīcinātāji un kravas lidmašīnas.

NATO pirmdien paziņoja, ka alianses iznīcinātāji Krievijas lidmašīnas virs Baltijas jūras pārtvēruši vairākkārt, turklāt reģionā novēroti vairāk nekā 30 dažādi Krievijas militāro lidmašīnu tipi.

Trešdien Igaunija paziņoja, ka 9. decembrī tās gaisa telpu pārkāpusi Krievijas izlūkošanas lidmašīna Il-20. Krievijas lidmašīna Igaunijas gaisa telpu pārkāpa arī 22. oktobrī.

NATO šonedēļ Krievijas militāro aktivitāti nodēvēja par destabilizējošu un potenciāli bīstamu, jo dažkārt Krievijas lidmašīnas nav sniegušas informāciju par savām pozīcijām vai lidojumu plāniem, apdraudot komerciālo reisu drošību.

Šogad NATO lidmašīnas, lai pārtvertu Krievijas militāros lidaparātus, gaisā pacēlušās jau vairāk nekā 400 reižu, decembra sākumā paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Savukārt Eiropas Vadības tīkls (ELN) savā ziņojumā novembrī norādīja, ka militārā aktivitāte reģionā var novest pie "katastrofālām sekām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!