Somijas Centrālās policijas kriminālnoziegumu izmeklēšanas nodaļa (KRP) paziņojusi, ka lielākā daļa Somijā nonākušo narkotiku tiek ražotas Baltijā un ka Somijas narkotiku tirgus atrodas igauņu un krievu rokās, ziņo laikraksts "Helsingin Sanomat".
Pēc policijas aprēķiniem katru dienu pāri Somijas līcim Somijā nonāk simtiem kilogramu amfetamīnu.

Somijas narkotiku tirgus pagājušā gada laikā ir pilnīgi mainījies, nonākot konkurējošu organizēto Igaunijas un Igaunijas - Krievijas grupējumu rokās.

Šīs izmaiņas arī nozīmē, ka vietējie Somijas narkotiku tirgotāji vai nu atkāpjas no nodarbes, vai arī pāriet strādāt pie grupējumiem dienvidu kaimiņvalstīs. Agrāk Somijas narkotiku lietotāji narkotikas ieguva no Nīderlandes un citām Centrālās Eiropas valstīm. Tagad lielākā daļa amfetamīnu nāk no Igaunijas, kur no Krievijas tiek ievests heroīns.

Jari Leskinens no KRP sacīja, ka Baltijas valstīs ir vairākas slepenas laboratorijas, kurās ražo amfetamīnus un citas sintētiskās narkotikas tieši Somijas nelegālajam tirgum.

Igaunijā ir arī viegli nolīgt pārvadātājus, jo igauņi šādā veidā par vienu ceļojumu var nopelnīt vairāk nekā strādājot veselu gadu reālā darbā. Saskaņā ar KRP informāciju, katrā lielajā Somijas pilsētā ir narkotiku izplatītāji, kuriem ir kontakti Igaunijā.

KRP vadītāja vietnieks Kauko Āltomā pauda savu satraukumu par lomu maiņu narkotiku biznesā, īpaši par to, ka Igaunijā organizētā noziedzība ir cieši nostiprinājusies un saistīta ar organizēto noziedzību Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!