Latvija, Lietuva un Igaunija gatavojas nākt klajā ar kopīgu komunistiskā režīma nosodījumu, lai pēc tam šo tematu izvirzītu Eiropas Savienības (ES) līmenī.
Igaunijas Tieslietu ministra preses sekretārs aģentūrai teica, ka ceturtdien Tallinā kopējā paziņojuma projektu apspriedīs Igaunijas tieslietu ministrs Kens Martins Vahers, Latvijas tieslietu ministrs Aivars Aksenoks un Lietuvas Tieslietu ministrijas vicekanclers Jozs Akspins.

Preses sekretārs sacīja, ka paziņojums būs adresēts ES dalībvalstīm un aicinās tās atzīt komunisma problēmas eksistenci, kā arī nosodīt komunismu ES līmenī.

"Sadarbība, sagatavojot paziņojumu, kas tiks pieņemts pirms Baltijas valstu iestāšanās ES, pavērs jaunas dimensijas Igaunijas, Latvijas un Lietuvas savstarpējos kontaktos," norādīja preses sekretārs.

Igaunijas parlaments komunismu nosodīja 2002. gada vasarā. Vēlāk šo tematu turpināja attīstīt Tēvzemes savienība, bet jaunas idejas izvirzīja partijas "Res Publica" biedrs Urmass Reinsalu. Viņš ierosināja panākt, lai komunismu nosodītu arī Eiropas Savienības parlaments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!