Foto: Shutterstock

Trīs Baltijas valstu vēstnieki izteikuši aicinājumu Vācijas medijam pārtraukt Lietuvu, Latviju un Igauniju saukt par "bijušajām padomju republikām", ziņo aģentūras BNS Viļņas nodaļa.

Kā norāda Lietuvas Ārlietu ministrija, pamudinājums šim paziņojumam bija raksts "Soviet Legacy" vācu ziņu portālā "Zeit Online". Medijs uz piezīmi reaģējis un apliecinājis, ka vairs nelietošot šo no starptautisko likumu perspektīvas nekorekto terminu.

Vēstulē vācu portālam Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vēstnieki atzīmējuši, ka Baltijas valstis tika okupētas un anektētas, nevis brīvprātīgi pievienojās Padomju Savienībai (PSRS). Turklāt vairums Rietumu demokrātiju, tostarp Vācija, nekad nav atzinušas PSRS rīcību par likumīgu, skaidrots paziņojumā.

Vēstnieki arī atgādina, ka pēc PSRS sabrukuma Baltijas valstis atjaunoja savu neatkarību, ko bija pārtraukusi Maskava, nevis ir jaunizveidotas valstis.

Tāpēc Baltijas valstis nav PSRS valstiskuma un tiesību pēcteces un nevar tikt definētas kā "bijušas padomju republikas", paskaidro vēstnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!