Rīt, 7.martā, notiks Baltijas valstu tabakas un alkohola kontroles koalīcijas iniciatīvas grupas pārstāvju pirmā tikšanās.
Kustības "Ārsti pret smēķēšanu" ietvaros Baltijas valstu mediķi apvienos spēkus un rīkosies, lai mazinātu tabakas un alkohola radīto kaitējumu tautas veselībai. Kustības galvenais uzdevums - panākt, lai visās Baltijas valstīs tiktu ievērojami un vienlaicīgi paaugstināts akcīzes nodoklis tabakas izstrādājumiem līdz citu Eiropas Savienības (ES) valstu līmenim.

Tikšanās laikā plānots apspriest situāciju un pārrunāt visu nepieciešamo koalīcijas dibināšanas oficiālajam pasākumam.

Galvenais iemesls, kas nosaka steidzamas rīcības nepieciešamību, ir lielais slimību slogs un augstā mirstība visās trīs Baltijas valstīs tabakas un alkohola lietošanas dēļ, norādīja LĀB. Gandrīz vienu trešo daļu no slimību sloga Latvijā, Lietuvā un Igaunijā izraisa legālās atkarības vielas - to lietošanas sekas. Pasaules Banka un Pasaules Veselības organizācija (PVO) norādījušas uz tabakas un alkohola radīto kaitējumu kā nopietnu šķērsli valstu ilgtermiņa attīstībai. Baltijas valstīs tas ir īpaši satraucoši- piemēram, slimību slogs alkohola lietošanas dēļ Baltijas valstīs ir apmēram divas reizes lielāks nekā vidēji ES, norādīja LĀB.

Koalīcijas dibināšanai iecerēts izmantot to cilvēku pieredzi, kuri trīs gadus ir strādājuši Lietuvas un Latvijas nacionālajās koalīcijās tabakas kontrolē un piedalījušies Eiropas Pretsmēķēšanas apvienības darbā. Vienlaikus paredzēts paplašināt sākto darbu tabakas un alkohola kaitējuma mazināšanā un iesaistīt šajā jomā darboties gribošus sabiedrības pārstāvjus.

Galvenais instruments, kurus piedāvās izmantot iniciatīvas grupas un topošās koalīcijas pārstāvji, būs PVO Vispārējā konvencija par tabakas uzraudzību un tās ieviešanas pieredze, kā arī PVO dažādie ieteikumi alkohola lietošanas radīto problēmu mazināšanai.

Viens no svarīgākajiem koalīcijas uzdevumiem būs palīdzēt valstu valdībām un likumdevējiem, sniedzot veselības profesionāļu un sabiedrības ieteikumus, lai pilnveidotu, koordinētu un uz sabiedrības veselības uzlabošanu orientētu likumdošanu un rīcību un lai pilnveidotu nacionālās programmas un stratēģiskos plānus visās trīs Baltijas valstīs.

Sanāksme notiks LĀB ēkā. LĀB aicina arī medijus plkst. 12.30 ierasties uz preses konferenci, kā laikā 20 minūtes mediju pārstāvjiem sanāksmes dalībnieki atbildēs uz jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!