Foto: Kadrs no video

Naktī no otrdienas uz trešdienu Baltkrievijā pie Minskas aizturēti 32 ārzemju privātās militārās kompānijas "Vagner" kaujinieku grupa. Vēl viens cilvēks aizturēts valsts dienvidos, atsaucoties uz tiesībsargājošajām iestādēm, vēsta oficiālā ziņu aģentūra "Belta".

Drošības iestādēs valsts ziņu aģentūrai atklāja, ka esot saņemta informācija par vairāk nekā 200 kaujinieku ierašanos Baltkrievijā ar mērķi destabilizēt situāciju pirms gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Konkrētā aizturētā grupa ieradusies Minskā naktī no 24. uz 25. jūliju un apmetusies vienā no pilsētas viesnīcām. Savukārt 27. jūlijā grupa pārcēlusies uz kādu sanatoriju Minskas rajonā.

Sanatorijas administrācijas uzmanību piesaistījusi Krievijas tūristiem neraksturīgā grupas uzvedība un vienveidīgais militārā stila apģērbs. Grupas dalībnieki nav lietojuši alkoholu un nav apmeklējuši izklaides vietas, kā arī turējušies savrup un pētījuši sanatorijas apkārtni.

Naktī uz trešdienu 32 cilvēku lielo grupu aizturējuši Valsts drošības komitejas (VDK) un OMON spēki. Viens cilvēks aizturēts arī valsts dienvidos.

"Belta" publicējusi aizturēto vārdus, uzvārdus un dzimšanas datus, norādot, ka visi ir Krievijas pilsoņi.

Krievijas vēstniecība Baltkrievijā paziņojusi, ka pārbauda informāciju par 33 Krievijas pilsoņu aizturēšanu, ziņo aģentūra "RIA Novosti".

Lai gan publikācijā tieši nav minēta valsts, no kuras ir militārā kompānija, ja neskaita frāzi par "Krievijas tūristiem neraksturīgo uzvedību" un ka tie identificēti kā Krievijas pilsoņi, ar nosaukumu "Vagner" ir zināma Krievijas algotņu firma. Starp Baltkrieviju un Krieviju var ceļot bez vīzām un robežkontroles.

Jāatzīmē, ka Baltkrievijā notiek protesti par to, ka varasiestādes nav reģistrējušas vēlēšanām reālākos Aleksandra Lukašenko konkurentus uz prezidenta krēslu. Savukārt autoritārais prezidents Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994. gada, ir solījis nepieļaut plašu protestu un "Maidana" izcelšanos valstī un ir apņēmības pilns saglabāt varu.

Attiecīgi Lukašenko ir izdevīgi diskreditēt opozīciju un radīt iespaidu par valsts apdraudējumu.

Vienlaicīgi jāatceras, ka Maskavas un Minskas attiecības ir pasliktinājušās, Baltkrievijas līderim apgalvojot, ka Maskava vēlas pakļaut Baltkrieviju savai kontrolei, bet viņš to nepieļaus. Kremlis nav apmierināts ar Lukašenko pretestību valsts ciešākai integrācijai ar Krieviju un Maskavas kontrolētie mediji šoreiz nesniedz savu atbalstu Lukašenko vēlēšanu kampaņai, un Kremlis būtu ieinteresēts iegūt draudzīgāku līderi Minskā.

Baltkrievijas neatkarīgais medijs "Tut.by" ziņo, ka nekādu papildu informāciju ne no drošības iestādēm ne valsts medijiem iegūt nav izdevies, bet atgādina, ka 24. jūlijā, apmeklējot 5. atsevišķo īpašās nozīmes vienību, Aleksandrs Lukašenko pieminēja privātās militārās kompānijas.

"Valsts sekretārs pareizi pateica, ka visādi kari tagad sākas no ielu protestiem, demonstrācijām, pēc tam "maidani". Uz "maidanu", ja nav savējo (mums "maidanuto" ir maz), tos savilks no malām. Tie ir profesionāli karavīri, bandīti, kuri speciāli gatavojas, pārsvarā privāto militāro kompāniju ietvaros visā pasaulē, un pelna lielu naudu ar provokācijām vienās vai citās valstīs," teicis prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!