Foto: EPA/LETA
Baltkrievijas Valsts drošības komitejas (VDK) izmeklētāji trešdien izvirzīja apsūdzības masu nekārtību organizēšanā septiņiem bijušajiem prezidenta vēlēšanu kandidātiem. No viņiem pieciem apcietinājums pagarināts vēl uz diviem mēnešiem, vēsta radio "Brīvība".

Baltkrievijas eksperti to dēvē par bezprecedenta gadījumu pasaules praksē - nekad agrāk tik liels valsts augstākā amata pretendentu skaits vienlaicīgi aiz restēm nav turēts.

Pieci kandidāti - Vladimirs Ņekļajevs, Nikolajs Statkevičs, Vitālijs Rimaševskis, Andrejs Saņņikovs un Aleksejs Mihaļevičs - tiek turēti apcietinājumā VDK izolatorā, bet vēl diviem - Grigorijam Kostusevam un Dmitrijam Usam - noteikts paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu.

Analoģiskas apsūdzības izvirzītas arī partijas "Baltkrievijas kristīgā demokrātija" līdzpriekšsēdētājam Pāvelam Severincam un kustības "Jaunā fronte" aktīvistei Anastasijai Položanko.

Visiem par masu nekārtību organizēšanu aizdomās turētajiem draud līdz 15 gadiem cietumā.

Jau ziņots, ka 19.decembrī aizvadītajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās atbilstoši oficiālajiem rezultātiem uzvarējis līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko - par viņu nobalsojuši 79,67% vēlētāju.

Par Lukašenko tuvāko konkurentu Andreju Saņņikovu tikmēr savu balsi atdevuši 2,56% vēlētāju, bet Vladimirs Ņekļajevs saņēmis 1,77% balsu. Savukārt pārējie kandidāti saņēmuši no 0,48% līdz 1,97% balsu, bet pret visiem pretendentiem balsojuši 6,57% vēlētāju, liecina galīgie rezultāti.

Noslēdzoties balsošanai, opozīcijas kandidāti galvaspilsētā Minskā gribēja sarīkot protesta akciju pret rezultātu viltošanu. Kaut arī drošības struktūras jau savlaicīgi bija sākušas gatavoties tam, lai protestus nepieļautu, dažbrīd demonstrācijā Minskas centrā bija sapulcējušies vairāki desmiti tūkstoši opozīcijas atbalstītāju. Drošībniekiem cenšoties demonstrāciju izklīdināt, izraisījās sadursmes, un vairāk nekā 600 cilvēku tika arestēti, arī septiņi no deviņiem opozīcijas kandidātiem uz valsts galvas amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!