Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ceturtdien Baltkrievijā pa naftas vadu "Družba" pirmo reizi pēdējo dienu laikā sākusi pienākt nepiesārņota Krievijas nafta, teikts Baltkrievijas kompānijas "Belneftehim" paziņojumā.

Tas noticis iepriekš saskaņota grafika rāmjos. "Veikta ar organiskajiem hlorīdiem piesārņotās naftas no cauruļvada Krievijas posma izstumšana," teikts paziņojumā.

Pagaidām gan nav skaidrs, kad tiks atsākts Krievijas naftas tranzīts uz Eiropu. Tas tika apturēts pēc tam, kad 19. aprīlī Baltkrievija paziņoja par krasu Krievijas piegādātās naftas kvalitātes kritumu cauruļvadā "Družba" baltkrievu naftas pārstrādes uzņēmumam.

Pilnīga naftas vada darbības atjaunošana var prasīt vēl vairāku mēnešu darbu, norāda "Belneftehim".

Krievijas kompānija "Transneft" iepriekš atzina faktu, ka cauruļvadā nonākusi piesārņota nafta. Kopējais nekvalitatīvās naftas apjoms tika novērtēts uz pieciem miljoniem tonnu.

Tikšanās laikā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu "Transneft" vadītājs Nikolajs Tokarevs notikušajā vainoja privātu kompāniju – naftas termināļa Samarā īpašnieku.

Krievijā saistībā ar šo lietu sākta kriminālizmeklēšana. Putins paziņoja, ka šis notikums kaitē Krievijas kā naftas produktu piegādātājas tēlam. Baltkrievija sev nodarītos zaudējumus lēš 100 miljonu dolāru apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!