Pēc Izraēlas paziņojuma, ka tā slēgs savu vēstniecību Minskā, Baltkrievija ceturtdien paziņoja, ka tā atsauks savu vēstnieku no Izraēlas. Baltkrievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka atsauc vēstnieku Genadiju Lavicki uz konsultācijām, un nenorādīja, kad vēstnieks varētu atgriezties Izraēlā.
"Saistībā ar Izraēlas vēstniecības slēgšanu Minskā.. Baltkrievijas Ārlietu ministrija ir atsaukusi Baltkrievijas vēstnieku Izraēlā uz konsultācijām," reportieriem paziņoja Baltkrievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Andrejs Savinihs.

"Jautājums par turpmāko Baltkrievijas diplomātiskās pārstāvniecības līmeni Izraēlā tiks izskatīts atsevišķi," viņš teica.

Baltkrievijas vēstniecība Telavivā turpinās sniegt konsulārus pakalpojumus Baltkrievijas pilsoņiem Izraēlā, bet uz laiku pārtrauks šādus pakalpojumus Izraēlas pilsoņiem.

Izraēlas pilsoņi, kuri vēlas doties uz Baltkrieviju, varēs saņemt savas vīzas, ierodoties Minskas lidostā, vai arī Baltkrievijas vēstniecībās citās valstīs, teica ministrijas pārstāvis.

Izraēla slēdza savu vēstniecību Baltkrievijā pagājušajā mēnesī, kā bija paredzēts vispārējā plānā, lai samazinātu diplomātiskā dienesta izmaksas. Šis lēmums nekavējoties izraisīja Baltkrievijas ebreju organizāciju protestus.

Ebreju kopienas pārstāvis Leonīds Levins sacīja, ka Baltkrievijā dzīvo apmēram 23 000 ebreju, kuri būtiski cietīs no šī Izraēlas lēmuma.

"Ņemot vērā Baltkrievijas politisko un ekonomisko situāciju, mēs uzskatām, ka Baltkrievija nav valsts, kura ir pelnījusi, lai to izņem no [Izraēlas vēstniecību] saraksta," viņš teica.

Levins lēš, ka pēdējo gadu laikā no Baltkrievijas uz Izraēlu emigrējuši apmēram 60 000 ebreju.

Baltkrievijas vēstniecība Izraēlā gada laikā izsniedz apmēram 7000 vīzu, aģentūru AFP informēja vēstniecības avoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!