Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijā ierīkots īpašs filmēšanas laukums, kas paredzēts viltus sižetu uzņemšanai par incidentiem, kuri it kā notikuši pie Lietuvas robežas, trešdien žurnālistiem pastāstījusi Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Mums ir informācija, ka ir pat tāds mākslīgi ierīkots uzņemšanas laukums, kur tiek imitēta pierobeža un vienkārši filmēti noteikti sižeti, lai vēlāk varētu gan maldināt starptautiskās organizācijas, gan izplatīt dezinformāciju," viņa sacījusi medijiem pirms valdības sēdes, komentējot dezinformācijas plūsmas pastiprināšanos no Baltkrievijas puses.

Kā uzsvērusi ministre, Minskas režīms hibrīduzbrukumā pret Lietuvu liek lietā dažādus līdzekļus.

Lietuvas Valsts robežsardzes dienests (VSAT) trešdien sociālajā tīklā "Facebook" publiskojis videoierakstu ar komentāriem, kurā redzams, kā četri baltkrievu robežsargu sagatavoti migranti provokatori ienāk Lietuvas teritorijā un lūkojas apkārt pēc Lietuvas robežsargiem.

"Šoreiz mēs sabojāsim Baltkrievijas propagandistiem dienu - negaidīdami viņu viltus ziņas, visu izstāstīsim paši. Lūk, četri Baltkrievijas robežsargu sagatavoti migranti provokatori ienāk Lietuvas teritorijā, bet nekur nesteidzas. Noskaidrojas, ka viņi raugās apkārt pēc Lietuvas robežsargiem, kuri drīz vien arī parādās. Provokatori atgriežas Baltkrievijas pusē, un te arī sākas izrāde," teikts komentārā.

"Baltkrievijas robežsargi filmē migrantus, kuri emocionāli stāsta, "kā viņus situši un savainojuši Lietuvas robežsargi". Nofilmējuši kārtējo "liecību par Lietuvas robežsargu nežēlību", Baltkrievijas robežsargi kopā ar aktieriem dodas dziļāk savas valsts teritorijā. Izrādes beigas. Priekškaru!" - tā šai ierakstā redzamo komentē VSAT.

Kā brīdinājusi Bilotaite, Lietuvai un citām valstīm jābūt uzmanīgām, saskaroties ar šādām viltus ziņām.

"Mums jāparāda, ka spējam būt imūni pret tādām aplamībām," viņa uzsvērusi.

Pēc ministres teiktā, Lietuvas robežsargu rīcībā esošie videomateriāli "iespēju robežās tiek publiskoti".

Bilotaite arī piebildusi, ka šodien gaidāmajā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iekšlietu ministru attālinātajā apspriedē gatavojas izvirzīt jautājumus gan par žoga būves finansēšanu pie Baltkrievijas robežas, gan par lielāko dalībvalstu iesaisti migrācijas krīzes risināšanā.

"Trešais jautājums, viens no svarīgākajiem - visa ES tiesību sistēma neatbilst mūsdienu situācijai. Kad pret valsti tiek veikts hibrīduzbrukums, šī sistēma vairs nedarbojas. (..) Dalībvalstīm jāparedz tiesības aizstāvēt savu nacionālo drošību, spert attiecīgus soļus, vēlāk nesaņemot par to sankcijas un nepieprasot tām atbildību," izteikusies ministre.

Kā ziņots, Lietuvas Iekšlietu ministrija iepriekš pavēstīja, ka otrdien Lietuvas teritorijā iegājuši 12 Baltkrievijas robežsargi, kuriem bijis nekārtību apspiešanai paredzētais aprīkojums, tostarp vairogi. Tie mēģinājuši piespiest 35 migrantus šķērsot robežu. Pēc atkārtotiem Lietuvas robežsargu brīdinājumiem Baltkrievijas robežsargi atgriezušies savas valsts teritorijā.

Lietuvas Valsts robežsardzes dienests sociālajā tīklā "Facebook" ievietojis video, kurā redzams šis incidents, un piebildis, ka arī Baltkrievijas puse publiskojusi video, taču tajā nav redzams, kā migranti tiek piespiesti šķērsot robežu. Lietuva saistībā ar notikušo iesniegusi Baltkrievijai notu.

Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits Lietuvā pārsniedzis 4100, bet no 3.augusta saskaņā ar iekšlietu ministres rīkojumu Lietuvas robežsargi migrantus, kas nelegāli ierodas Lietuvā no Baltkrievijas, piespiež doties atpakaļ.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svjatlanai Cihanouskai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!