Baltkrievijas Ģenerālprokuratūrā ierosināta krimināllieta par Baltkrievijas valsts karoga noņemšanu no hokeja čempionātam veltīta stenda Rīgā, ziņo Aleksandra Lukašenko režīma oficiālā aģentūra "Belta".

Krimināllieta ierosināta pret Rīgas mēru Mārtiņu Staķi un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču par "apzinātām darbībām nacionālā naida kuršanai pēc nacionālās piederības", teikts Ģenerālprokuratūras paziņojumā.

Iestādē uzskata, ka valsts karoga noņemšana ir ņirgāšanās par valsts simbolu un pazemojums baltkrievu nacionālajam godam.

Rinkēvičs un Staķis sociālajos tīklos jau reaģējuši uz šīm apsūdzībām.


Ziņots, ka pirmdien, 24. maijā, Brīvības ielā, kur izlikti pasaules čempionātā hokejā pārstāvēto valstu karogi, Baltkrievijas karogs nomainīts pret opozīcijas balti sarkano karogu.

Kā mikroblogošanas vietnē "Twitter" skaidroja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), Rīgā nedrīkst plīvot karogi, kas simbolizē režīmu, kurš nodarbojas ar valsts terorismu, līdz ar to Baltkrievijas oficiālais karogs ir noņemts un aizstāts ar balti sarkano.

Karogu Rīgas centrā kopīgi nomainīja Staķis un Rinkēvičs.


Baltkrievijas oficiālo karogu noņemšana sekoja pasažieru lidmašīnas piespiedu nosēdināšanai un opozīcijas žurnālista arestēšanai Minskā.

Lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa pasažieru lidmašīna, kurā lidoja arī opozīcijas "Telegram" kanāla "Nexta" bijušais redaktors un žurnālists Romāns Protasevičs, 23. maijā, izmantojot iznīcinātāju, tika nosēdināta Minskā.

Sprāgstvielas lidmašīnā netika atrastas, taču Protasevičs un viņa draudzene Sofija Sapega tika aizturēti un ceļu turpināt nevarēja. Tieši mērķis aizturēt režīmam netīkamo Protaseviču Rietumos tiek uzskatīts par visas operācijas iemeslu.

Minska vēlāk paziņoja, ka draudi par lidmašīnas spridzināšanu saņemti no palestīniešu grupējuma "Hamas", kas nupat maijā 11 dienas karoja ar Izraēlu. "Hamas" savu saistību ar notikušo noliedza.

Vēlāk izrādījās, ka draudu vēstule patiesībā izsūtīta jau pēc tam, kad lidmašīnai mainīts kurss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!