Foto: F64

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) sarunā ar Itālijas ministru pauda nostāju, ka Krievijas iebrukums Ukrainā un nežēlīgā agresija pret Ukrainas tautu ir būtiski mainījusi drošības situāciju reģionā un Eiropā kopumā. Viņš sacīja, ka jāņem vērā fakts, ka Baltkrievija ir līdzatbildīga šajā karā.

Militārā agresija NATO un Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas tuvumā atstās arī ilgtermiņa ietekmi uz eiroatlantiskās telpas drošību un aizsardzību, secināja Rinkēvičs.

Otrdien, 15. martā, Rinkēvičs Romā tikās ar Itālijas ārlietu un starptautiskās sadarbības ministru Luidži Di Maio (Luigi Di Maio), lai pārrunātu drošības situāciju Eiropā un abu valstu sadarbību NATO.

"Mēs novērtējam Itālijas gatavību palielināt tās kontingentu Latvijā. NATO sabiedroto papildu ieguldījums reģiona drošības stiprināšanā, tai skaitā Latvijā, ir būtiska mūsu drošības garantija. Latvijai svarīga ir NATO austrumu flanga stiprināšana tūlītēji un ilgtermiņā. Reģiona drošībai un stabilitātei ASV un sabiedroto klātbūtne ir visefektīvākā atturēšana iepretim Krievijai," uzsvēra Rinkēvičs.

Puses bija vienisprātis, ka Ukrainā veidojas dziļa humānā krīze, tādēļ ir jāatrod veidi, kā nekavējoties nodrošināt humāno un praktisko palīdzību visvairāk skartajām pilsētām Ukrainā.

Nepieļaut Krievijas kuģu ienākšanu ES

Rinkēvičs pauda Latvijas atbalstu Eiropas Padomes Ministru komitejas lēmumam par Krievijas pārstāvības apturēšanu organizācijā un pilnīgu tās izslēgšanu. Ministrs arī aicināja saglabāt un pastiprināt sabiedroto un līdzīgi domājošo valstu spiedienu uz Krieviju starptautiskajos formātos, tai skaitā ierobežojot Krievijas iniciatīvas un pārstāvību starptautisko organizāciju struktūrās. Latvijas ārlietu ministrs pauda nostāju, ka ir nepieciešama ES saskaņota rīcība, lai nepieļautu Krievijas kuģu ienākšanu ES ostās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!