Foto: AFP/Scanpix

Baltkrievija negrib karot, bet, ja vajadzēs, Baltkrievija līdz nāvei aizsargās Krieviju, jo Minskai ir līgums ar Maskavu, LTV raidījumam "Panorāma" norādījis Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Uz jautājumu, vai Baltkrievijā būs Krievijas aviācijas bāze, Lukašenko atbildēja: "Kāpēc mums ievest citas valsts lidmašīnas un lidotājus? Ja Krievija uzstās uz bāzes izveidi, Minska pieprasīs šīs lidmašīnas sev un izvietos savos lidlaukos."

"Pieņemsim, ka tā bāze ir Baltkrievijā. Kādu problēmu tā risina? Nu, kādu problēmu tā bāze risina? Kāda atšķirība "Su-29" pacelsies no lidlauka Bobruijskā vai no Pleskavas, Smoļenskas vai pat Maskavas?" retoriski jautāja Lukašenko.

"Mums nevajag nekādas bāzes. Saprotiet vienu vienkāršu lietu. Pirmkārt, mēs ar Krieviju ne tikai veidojam Savienoto valsti, mēs šobrīd esam militāri politiskā savienībā, tāpat kā jūs NATO," uzsvēra Baltkrievijas prezidents.

"Ja rietumos, nedod, Dievs, izcelsies konflikts, baltkrievu armija konflikta problēmu risinās, pirmkārt, ar savu bruņoto spēku palīdzību. Dažu dienu laikā Krievija ar saviem bruņotajiem spēkiem mūs atbalstīs. Nedod, Dievs, mums un latviešiem tajā laikā karot," skaidroja Lukašenko. "Bet, ja nāksies, atkārtoju, nedod, Dievs, un neizraujiet manus vārdus no konteksta, jo to jūs rietumos mākat. Es negribu karot. Bet, ja nāksies. Runa nav bāzēm, bet par to, ka mēs ar krievu cilvēkiem un visiem, kuri grib mūs atbalstīt, stāvēsim līdz nāvei te, Baltkrievijā."

Jau vēstīts, ka Putins septembrī deva rīkojumus valdības ministriem panākt vienošanos ar Baltkrieviju par Krievijas aviobāzes izvietošanu šaja valstī.

Baltkrievija ir uzticīga Krievijas sabiedrotā un Krievijas vadītās Eirāzijas ekonomiskās savienības dalībniece

Tomēr attiecības starp abām pusēm brīžiem ir kļuvušas saspringtas un Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko lielā mērā ir saglabājis neitralitāti saistībā ar konfliktu kaimiņvalstī Ukrainā. Baltkrievijas attiecības ar ES pēdējā laikā ir nedaudz uzlabojušās.

Krievijai jau ir radaru stacija un jūras spēku radiosakaru stacija Baltkrievijā, bet gaisa spēku bāze būtu lielākā Krievijas militārā bāze šaja valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!