Foto: AFI

Baltkrievija atsakās izdot Kirgizstānai bijušā prezidenta Kurmanbeka Bakijeva jaunāko brāli Džanibeka Bakijevu, kurš izsludināts starptautiskā meklēšanā, trešdien aģentūra "RIA Novosti" uzzināja Baltkrievijas ģenerālprokuratūrā.

Ģenerālprokuratūra paskaidroja, ka ir izskatīts Kirgizstānas iesniegums par Bakijeva izdošanu. Persona nevar tikt izdota, ja ir pamats uzskatīts, ka tā tiks pakļauta vajāšanai tās "rases, dzimuma, ticības, etniskās piederības vai politisko uzskatu dēļ".

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka saspīlējums starp abām valstīm radās, kad kāds Baltkrievijas pilsoniskais aktīvists ir nofotografējis Džanibeku Bakijevu un divus viņa aprindu cilvēkus iznākam no kafejnīcas Minskas centrā. Šīs fotogrāfijas augustā tika ievietotas internetā.

Kirgizstānas pagaidu pilnvarotais lietvedis Minskā Dmitrijs Li paziņoja, ka Džanibeks Bakijevs atrodas Baltkrievijā un Kirgizstāna cer uz viņa aizturēšanu un izdošanu.

24.augustā Kirgizstānas vēstnieks Minskā Ēriks Asanalijevs tika atsaukts uz konsultācijām Biškekā, jo Baltkrievija nebija reaģējusi uz Kirgizstānas Ārlietu ministrijas 21.augusta verbālo notu un 22.augusta paziņojumu par Džanibeka Bakijeva uzturēšanos Baltkrievijā.

Džanibeks Bakijevs Kirgizstānā ir apsūdzēts vairākos smagos noziegumos, tostarp šaušanā uz demonstrantiem Biškekas centrā 2010.gada 7.aprīlī, kad gāja bojā 86 cilvēki, un bijušā prezidenta administrācijas vadītāja Medeta Sadirkulova slepkavības organizēšanā 2009.gada martā.

Baltkrievijā no 2010.gada aprīļa dzīvo arī eksprezidents Kurmanbeks Bakijevs, kuram Baltkrievija ir piešķīrusi politisko patvērumu. Kirgizstāna pieprasa arī viņa izdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!