Foto: Shutterstock

Baltkrievija nevarēs palīdzēt Lietuvai situācijā, kad kritiski pazeminājies līmenis caur Viļņu tekošajā Neres upē, kuras augštece atrodas Baltkrievijā, paziņojis šīs valsts ūdens resursu pētniecības institūta direktors Aleksandrs Stankevičs.

Nemunas pieteka, Lietuvas otrā lielākā upe Nere sākas Minskas augstienē, un Baltkrievijā to sauc par Viliju. Kaimiņvalstī pie tās izveidota liela mākslīgā ūdenskrātuve, tādēļ ar slūžu palīdzību ūdens līmeni upē var mainīt.

Lietuvas Vides ministrs Ķēstutis Mažeika pagājušajā nedēļā informēja Baltkrievijas Dabas resursu un vides ministriju, ka upē izveidojusies kritiska situācija un krasā ūdens līmeņa krišanās apdraud Neres ekosistēmas tiklab Lietuvā, kā Baltkrievijā. Lietuva vērsās pie kaimiņvalsts ar jautājumu, vai tā upes augštecē nav veikusi kādas darbības, kas būtu varējušas ietekmēt līmeni, un lūdza palīdzēt problēmas risināšanā.

Kā ziņu aģentūrai "Interfax" sacījis Stankevičs, ūdenskrātuvē pie Minskas nav lieka ūdens.

"Baltkrievijā ir tādi paši laikapstākļi kā Lietuvā. Diemžēl ūdens pārpalikuma nav. Vilijas (Neres) ūdenskrātuvē esošās rezerves ir vajadzīgas dzeramā ūdens bilances uzturēšanai Baltkrievijas teritorijā, tai skaitā aptuveni 30% galvaspilsētas iedzīvotāju nodrošināšanai ar dzeramo ūdeni," viņš paziņojis, piebilstot, ka pašreizējā situācija skaidrojama ar mazu nokrišņu daudzumu šā gada pirmajā pusē.

Pēc Stankeviča teiktā, iespējas mainīt ūdens līmeni upē, ielaižot tur ūdeni no ūdenskrātuves, ierobežo arī nenoteiktās hidrometeoroloģiskās prognozes.

"Ja būtu precīzi zināms, ka pēc divām trim nedēļām sāksies nopietnas lietavas, kas kompensēs noteci no ūdenskrātuves, tad [ūdens daudzumu varētu palielināt], bet tādu garantiju nav," viņš skaidrojis. "Ja sāksies lietus, ūdens Nerē celsies dabiskā ceļā un vairs nebūs vajadzības to paaugstināt mākslīgi."

Tikmēr Baltkrievijas Vides ministrija aģentūrai "Interfax" paziņojusi, ka nekāda oficiāla vēstule no Lietuvas nav saņemta.

Lai arī daudzviet Lietuvā iestājies krietni vēsāks un lietaināks laiks, valsts dienvidaustrumos joprojām ir pārāk sauss. Lietuvas hidrologi norāda, ka šobrīd Nemunas, Neres un Nevēžas baseinos ūdens līmenis ir pusmetru līdz metru zemāks par jūlija vidējo daudzgadu rādītāju un situāciju būtiski neuzlabos arī tuvākajās dienās gaidāmais lietus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!