Foto: AFP/Scanpix/LETA
Baltkrievijas tiesa piespriedusi sešus gadus vispārējā režīma kolonijā Krievijas pilsonei Sofijai Sapegu, kura pērn tika aizturēta kopā ar baltkrievu žurnālistu Romānu Protaseviču, kad Baltkrievijas varasiestādes Minskā nosēdināja aviokompānijas "Ryanair" lidmašīnu.

Sapega tika apsūdzēta pēc septiņiem Baltkrievijas Kriminālkodeksa pantiem. Viņu apcietināja tiesas zālē. Sešu gadu ieslodzījums ir minimālais soda mērs Sapegai izvirzītajās apsūdzībās. Tiesa ņēma vērā viņas vienošanos ar izmeklētājiem.

Krievijas pilsone cita starpā tika apsūdzēta "sociālā naida kurināšanā" un "vardarbīgu draudu izteikšanā iekšlietu darbiniekiem" un "žurnālistu profesionālās darbības kavēšanā". Baltkrievijas varasiestādes apgalvo, ka viņa bijusi moderatore vietnē, kas vākusi datus par diktatora Aleksandra Lukašenko režīma drošības iestāžu darbiniekiem.

Sapegu aizturēja pērn 23.maijā, kad Baltkrievijas varasiestādes Minskā piespieda nosēsties "Ryanair" pasažieru lidmašīnu, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu. Pēc lidmašīnas nosēdināšanas Minskā tika aizturēti divi tās pasažieri - opozīcijas žurnālists Pratasevičs un viņa draudzene Sapega.

Protasevičs bija Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba loceklis, opozīcijas medija "Nexta" dibinātājs un bijušais galvenais redaktors.

"Nexta" aktīvi apstrīdēja viltotos prezidenta vēlēšanu rezultātus, ar kuriem par uzvarētāju kārtējo reizi tika atzīts ilggadējais valsts diktators Lukašenko. Aprīlī Baltkrievijas Augstākā tiesa pasludināja "Nexta" par teroristisku organizāciju.

Lukašenko režīms izpelnījies starptautisku nosodījumu par gaisa pirātismu un cilvēku nolaupīšanu, un vairākas valstis, tostarp ASV, Kanāda, Lielbritānija, kā arī Eiropas Savienība (ES) piemēroja Baltkrievijai sankcijas.

Pēc aizturēšanas Protasevičs Baltkrievijas medijos sāka kritizēt savus bijušos kolēģus. Viņu atbrīvoja no pirmstiesas apcietinājuma, lai gan apsūdzības viņam nav atceltas. Pašlaik publiski nav zināms, kur viņš atrodas un ar ko nodarbojas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!