Foto: morgueFile
Par līdzdalību opozīcijas protesta akcijā Minskā pēc 2010.gada 19.decembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām notiesātais Baltkrievijas opozīcijas aktīvists Dmitrijs Bondarenko atbrīvots no apcietinājuma, svētdien paziņoja viņa sieva Olga.

"Arī Dmitrijs ir atbrīvots," viņa teica.

Jau vēstīts, ka Baltkrievijā sestdien no ieslodzījuma tika atbrīvots bijušais prezidenta amata kandidāts Andrejs Saņņikovs.

Bijušo ārlietu ministru Saņņikovu tiesa atzina par vienu no vainīgajiem masu nekārtību organizēšanā pēc 2010.gada 19.decembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām. Viņu kopā ar vēl sešiem prezidenta amata kandidātiem aizturēja 19.decembra vakarā, kad pēc prezidenta vēlēšanām, kurās atkārtoti uzvarēja Aleksandrs Lukašenko, Minskas ielās izgāja desmitiem tūkstoši opozīcijas demonstrantu.

Saņņikovs bija nosūtījis apžēlošanas lūgumu Lukašenko, lai gan iepriekš bija atteicies to darīt, jo tas nozīmētu, ka viņš atzīst savu vainu. Viņa sieva žurnāliste Irina Haļipa paziņoja, ka Saņņikovs cietumā ticis sists, lai panāktu, ka viņš lūdz apžēlošanu.

Pēc Saņņikova atbrīvošanas ieslodzījumā vēl joprojām atrodas vēl viens no 2010.gada prezidenta amata kandidātiem - Baltkrievijas Sociāldemokrātiskās partijas "Tautas sapulce" līderis Nikolajs Statkevičs.

Eiropas Parlaments nesen pieņemtajā rezolūcija pieprasīja politieslodzīto atbrīvošanu Baltkrievijā.

Rezolūcijā teikts, ka "dialogs starp Eiropas Savienību un Baltkrieviju nevar attīstīties" līdz netiks atbrīvoti politieslodzītie un pilnībā nebūs atjaunotas viņu pilsoniskās tiesības, kā arī ir jāveic progress demokrātijas attīstībā.

Dokumentā bija nosaukti tie politieslodzītie, kurus Eiropas Parlaments pieprasa atbrīvot visupirms: cilvēktiesību aizstāvības organizācijas "Vjasna" ("Pavasaris") vadītāju Aļesju Beļacki, bijušos prezidenta amata kandidātus Statkeviču un Saņņikovu, kā arī par opozīcijas prezidenta amata kandidātu vēlēšanu kampaņām atbildīgos Bondarenko un Pāvelu Severiņecu, politieslodzīto Sergeju Kovaļenko, kas pieteicis viņa veselību apdraudošu ilgstošu badastreiku.

Savukart 5.aprīlī notikušajā sanāksme par ārpolitikas jautājumiem Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko solīja tuvākajā laikā izskatīt jautajumu par to politiķu, kas ir notiesāti par 2010.gada 19.decembra notikumiem un vērsušies pie prezidenta, apžēlošanu.

"Tuvākajā laikā izskatīšu jautājumus par tiem, kas paši lūguši apžēlošanu. Tas būs tuvākajā laikā. Man neviens nevar pārmest, ka es savus pienākumus vai solījumus nepildu," tolaik teica Lukašenko.

"Pieņemsim lēmumu par dažām personām, kas galu galā ir apzinājušies savas pozīcijas un politikas pazudinošo raksturu pret savu valsti," norādīja Lukašenko, runajot par personām, kas lūgušas apžēlošanu, savukārt par "tiem vienu vai diviem, kas nevēlējās rakstīt" apžēlošanas lūgumu, Lukašeko vien noteica: "Labi, tā ir viņu izvēle - lai sēž."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!