Foto: Reuters/Scanpix
Baltkrievijā svētdien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās, domājams, vairākumu no 110 vietām apakšpalātā izcīnīs prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmam lojālie kandidāti.

Baltkrievijas opozīcija šīs vēlēšanas jau nodēvējusi par farsu.

Vēlēšanu norisei uz vietas sekos līdzi aptuveni 400 Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji.

Baltkrievija, kas nereti tiek dēvēta par Eiropas pēdējo diktatūru, pēdējo gados piedzīvojusi pozitīvas pārmaiņas demokrātijas virzienā.

Eiropas Savienība (ES) februārī oficiāli atcēla lielāko daļu sankciju pret Baltkrieviju, tostarp arī Lukašenko.

ES valstu ārlietu ministri šādu lēmumu pieņēma, konstatējot cilvēktiesību situācijas uzlabošanos Baltkrievijā.

Par vietu parlamentā sacenšas aptuveni 200 opozīcijas kandidātu, tomēr daudzi jau paziņojuši, ka vēlēšanu process Baltkrievijā ir negodīgs un noteikti sagaidāmi daudzi pārkāpumi.

"Es esmu pārliecināts, ka nevienam pašam opozīcijas kandidātam neizdosies iekļūt parlamentā," sacīja opozīcijā esošās partijas Baltkrievijas Tautas frontes vadītājs Aleksejs Janukijevičs.

"Būs tikai varasiestāžu apstiprinātie likumdevēji," viņš piebilda.

Pagājušajās parlamenta vēlēšanās 2012. gadā lielākās opozīcijas partijas nepiedalījās, un starptautiskie novērotāji toreiz secināja, ka vēlēšanas nav bijušas nedz brīvas, nedz godīgas.

Politologs Dmitrijs Bolkunets uzskata, ka opozīcijas partiju piedalīšanās ir Minskas atbilde uz Rietumu aicinājumiem pēc lielāka caurspīdīguma.

"Lai iepriecinātu Briseli un Vašingtonu, Baltkrievijas varasiestādes ir noorganizējušas "demokrātiskākās" vēlēšanas kopš 2000. gada," radiostacijai "Eho Moskvi" norādījis Bolkunets.

"Bet tiklīdz vēlēšanu iecirkņi aizvērsies, visa šī demokrātijas spēle beigsies," uzskata politologs.

Varasiestāžu sniegtā informācija liecina, ka 31% vēlētāju jau ir nobalsojuši.

"Opozīcijai nav izredžu. Vēlēšanu process nav liberalizēts. Kļuvis tikai sliktāk," ziņu aģentūrai AFP norādīja cilvēktiesību aktīvists Vladimirs Labkovičs.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!