Baltkrievijā tiesas sēdes laikā opozīcijas aktīvists Stepans Latipovs otrdien sadūris sevi kaklā ar pildspalvu, protestējot pret politiskajām represijām un varasiestāžu draudiem viņa radiniekiem.

Internetā publiskotajos viedo redzams, kā aktīvists tiek iznests no tiesas ēkas un aizvests ātrās palīdzības automašīnā.

Pašreiz viņš atrodas slimnīcā mākslīgi izraisītā komā, ziņo cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Vjasna".

Latipova advokāte Olga Batjuka nekomentēja viņa stāvokli.

Latipovs tiesā sacīja, ka izmeklētāji draudējuši sākt krimināllietas pret viņa radiniekiem un līdzgaitniekiem, ja viņš neatzīs vainu izvirzītajās apsūdzībās. Latipovs apsūdzēts par sabiedrisko nekārtību organizēšanu, pretošanos milicijai un citiem pārkāpumiem, par ko var tikt piespriests līdz desmit gadiem ilgs cietumsods.

Latipovs atrodas cietumā kopš septembra, kad viņš tika aizturēts protestos pret Baltkrievijas ilggadējo līderi Aleksandru Lukašenko un viņa kārtējo uzvaru prezidenta vēlēšanās. Opozīcija uzskata, ka vēlēšanās notika krāpšanās, un patiesībā tajās uzvarēja opozīcijas kandidāte Svjatlana Cihanouska.

Baltkrievijas varasiestādes pēcvēlēšanu protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka. Vairāki protestētāji zaudēja dzīvību un simtiem citu protestu dalībnieku tika piespriesti bargi cietumsodi.

ASV un Eiropas Savienība (ES) ir piemērojušas sankcijas Lukašenko un citām Baltkrievijas amatpersonām par krāpšanos vēlēšanās un protestētāju apspiešanu. Pagājušajā nedēļā ES un ASV piemēroja Baltkrievijai jaunas sankcijas, reaģējot uz aviosabiedrības "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā, lai aizturētu baltkrievu opozicionāru Romānu Protaseviču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!