Baltkrievija otrdien izsludināja plašākus izbraukšanas no valsts ierobežojumus pilsoņiem, iekļaujot arī tos, kuriem ir uzturēšanās atļaujas citās valstīs. Opozīcija šo soli nodēvējusi par "absolūtu likumpārkāpumu", vēsta "The Moscow Times".

Jaunais ierobežojums esot reakcija uz to, ka valsti pametuši desmiti vai pat simti Baltkrievijas pilsoņu, pēc tam, kad režīms asiņaini vērsies pret autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko safabricēto vēlēšanu rezultātu pērnā gada augustā. Daudzi valsti pamet nelegāli (attēlā augšā šī gada 5. aprīlī Lietuvas robežsargi aizturēja no Baltkrievijas izbēgušu 19 gadus vecu jaunieti).

Baltkrievijas robežsardzes dienests oficiālā paziņojumā "Telegram" atklājis, ka pēdējā laikā saņēmis daudz pieprasījumu pamest Baltkrieviju, par pamatojumu norādot uzturēšanās atļaujas citās zemēs. Tomēr tikai tie, kuriem ir pastāvīgā iedzīvotāja statuss citās zemēs, drīkst pamest valsti, pavēstījuši dienesta pārstāvji, jo "atļauja uz laiku uzturēties nevar būt iemesls ceļot ārpus valsts".

Baltkrievijā valsts pamešana ierobežota 2020. gada decembrī, to pamatojot ar cīņu pret Covid-19 izplatību. Kopš 1994. gada Lukašenko pārvaldītajā valstī robežas jau iepriekš drīkstēja šķērsot ne biežāk nekā reizi sešos mēnešos, atzīmē medijs.

Valsts pamešanas iespējas samazinājās arī pēc Baltkrievijas īstenotās starptautiskā "Ryanair" reisa bruņotas nosēdināšanas operācijas, lai aizturētu žurnālistu Romānu Protaseviču un viņa draudzeni Krievijas pilsoni Sofiju Sapegu.

Lietuva no Baltkrievijas bēgošajiem cilvēkiem piedāvā sešu mēnešu vīzu, tādējādi atbalstot Lukašenko opozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!