Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievijas varasiestādes otrdien veikušas kratīšanas lielākā neatkarīgā tīmekļa medija "tut.by" birojos un apturējušas tā tīmekļa vietnes darbību, režīmam turpinot represijas pret autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko oponentiem.

Drošības struktūras veikušas kratīšanas gan medija birojos, gan žurnālistu mājās, pavēstīja izdevuma galvenā redaktore Marina Zolotova.

Ziņu aģentūrai AFP Zolotova apliecināja, ka nespēj sazināties ar vairākiem "tut.by" darbiniekiem.

Kratīšanas notikušas gan "tut.by" centrālajā, gan reģionālajos birojos, kā arī "tut.by" līdzdibinātāja Kirila Vološina mājās.

Valsts kontroles Finanšu izmeklēšanas departaments, kas apstiprinājis kratīšanu veikšanu, ir ar plašām pilnvarām apveltīta struktūra un jau iepriekš izmantota represijās pret opozīciju.

Departaments otrdien apstiprināja, ka pret "tut.by" tiek veikta izmeklēšana saistībā ar apsūdzībām par izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Departaments veica arī izmeklēšanu pret Lukašenko oponentu Viktoru Babariko, kas divus mēnešus pirms augusta prezidenta vēlēšanām tika aizturēts.

Babariko atrodas apcietinājumā, un viņam gaidām tiesa lietā par korupciju un naudas atmazgāšanu.

Kā ziņots, pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts ilggadējais prezidents Lukašenko, Baltkrieviju pārņēma masu protesti, ielās izejot simtiem tūkstošiem cilvēku, kuri bija sašutuši par rezultātu viltošanu.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka.

Protestu laikā tika aizturēti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Simtiem demonstrantu tika ievainoti, bet vairāki arī nogalināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!