Foto: AP/Scanpix/LETA

Februārī Baltkrievijas rietumu un dienvidu robežas tuvumā notiks Krievijas un Baltkrievijas bruņoto spēku kopīgas operatīvās mācības, pirmdien paziņoja Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko.

Viņš arī norādīja, ka Ukraina Baltkrievijas robežas tuvumā pastiprina savu bruņoto spēku klātbūtni.

Mācību rīkošanu decembrī apstiprināja gan Lukašenko, gan Krievijas prezidents Vladimirs Putins, savukārt pirmdien tika apstiprināts mācību mērķis.

Baltkrievijas valsts ziņu aģentūra "BelTA" vēstīja, ka Lukašenko uzsvēris, ka mācībām jābūt "solīdām" un to mērķim jābūt "konkrētas ieceres atstrādāšanai" konfrontācijā ar Rietumiem - "Baltijas valstīm un Poliju" - un dienvidiem jeb Ukrainu.

Konkrēts datums mācību norisei pagaidām neesot izraudzīts, un Lukašenko uzsvēra, ka "ir jānosaka precīzs datums, tas jāpaziņo, lai mums nepārmestu, ka mēs te pēkšņi esam savilkuši kaut kādu karaspēku, gandrīz vai karot gatavojamies".

Rietumvalstu izlūkošanas dienestu dati liecina, ka pie Ukrainas robežas pašlaik koncentrēti apmēram 100 000 Krievijas karavīru. Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs nenoliedz karaspēka koncentrēšanu, bet uzstāj, ka uzbrukums netiekot gatavots.

Vairāki plašsaziņas līdzekļi ir publicējuši ekspertu pieļāvumus par iespējamu uzbrukumu Ukrainai, cita starpā ir analizēts arī iespējams iebrukums no Baltkrievijas teritorijas.

Pagājušā gada beigās saistībā ar migrantu krīzi uz Baltkrievijas un Polijas robežas Ukraina pastiprināja savas robežas ar Baltkrieviju apsardzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!