Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievijas Austrumu partnerības Pilsoniskās sabiedrības foruma nacionālā platforma pieprasījusi valstī esošās politiskās krīzes un citu faktoru dēļ apturēt Baltkrievijas jaunās atomelektrostacijas (AES) palaišanu, vēsta portāls "Delfi.lt".

Organizācijas paziņojumā uzsvērts, ka AES reaktoru palaišana notiek politiskās krīzes apstākļos, kas apgrūtina vai padara neiespējamu adekvātu ārkārtas dienestu reakciju nestandarta situācijās.

Reaktoru palaišanas laikā avāriju un radiācijas noplūdes risks ir paaugstināts, atgādina paziņojuma autori.

AES avārijas gadījumā ir nepieciešama koordinēta dažādu jomu speciālistu rīcība, taču tas nav iespējams pašreizējos apstākļos, kad "ekspertu viedoklis tiek ignorēts, bet speciālisti un neatkarīgie novērotāji var tikt pakļauti spiedienam".

Paziņojumā norādīts, ka nesen politisku motīvi dēļ vajāti daži no AES projekta kritiķiem – Irina Suhija, un ekoloģes Marina Dubina, un Ksenija Maļjukova.

Pirmā energobloka palaišanas darbi turklāt sākušies politiska spiediena rezultātā, pieskaņojot tos prezidenta vēlēšanām, atzīmē autori.

Platforma pieprasa nodrošināt sabiedrībai caurspīdīgu AES drošības pārbaudi ar starptautisku ekspertu piedalīšanos un izstrādāt ārkārtas reaģēšanas plānu, kas ietver iedzīvotāju evakuāciju avārijas gadījumā.

Baltkrievijā kopš 9. augusta prezidenta vēlēšanām, kurās 26 gadus valdījušais Lukašenko uzvarēja ar 80% balsu, nerimst protesti. Vēlēšanas Rietumos netiek atzītas par demokrātiskām un opozīcija tās rezultātus uzskata par viltotiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!