Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijā svētdien, 13. septembrī, notikušajos protestos aizturēti vairāk nekā 400 cilvēku, vēsta Baltkrievijas neatkarīgie masu mediji.

Svētdien, 13. septembrī, notikušājai protestu akcijai dots nosaukums “Varoņu gājiens”. Minskā notikušajā akcijā piedalījušies 150 000 -200 000 cilvēku, lai gan oficiālās iestādes vēsta tikai par nepilniem 3000 protestētājiem. Gājienam bija jānoslēdzas Minskas centrā, tomēr jau pirms mērķa sasniegšanas sākušās aizturēšanas, un dažādiem citiem veidiem Baltkrievijas drošības iestādēm izdevies milzu kolonnu sadalīt mazākos pūļos.

Baltkrievijas Iekšlietu ministrija informējusi par vairāk nekā 400 aizturētājiem. Kā norāda varas iestādes, visā valstī kopumā bijuši 17 uz protestiem vērsti “perēkļi”. Situācija esot bijusi diezgan mierīgi, salīdzinot ar citām protesta reizēm, vēsta valsts prezidentam Aleksandram Lukašenko uzticamās iestādes.

“Visi aizturētie protestos izmantojuši karogus un citu simboliku, kas nav reģistrēta noteiktā kārtībā, un dažāda rakstura plakātus, arī apvainojošus,” norāda Baltkrievijas varas iestādes.

Neatkarīgie baltkrievu mediji ziņo, ka šoreiz Lukašenko režīmam pakļautās iestādes bijušas labāk sagatavojušās protestiem. Kā ierasts, Minskas centrālie laukumi bija ierobežoti, arī ar dzeloņdrātīm, ielās bijušas arī armijas vienības, bet aizturēšanas pārsvarā veikušas personas bez atpazīšanas zīmēm ar aizklātām sejām. Līdzīgi kā iepriekšējos protestos, Baltkrievijā ik pa laikam nav darbojies internets, lai notiekošo nevarētu ievietot sociālajos tīklos.

Kopš prezidenta vēlēšanām 9. augustā Baltkrievijā katru dienu notikuši protesti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko vēlēšanās ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti. Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Tikmēr Lukašenko ir meklējis palīdzību Maskavā, kas pēdējā laikā arī izrādījusi pastiprinātu atbalstu Lukašenko režīmam.

Lukašenko plāno pirmdien, 14. septembrī, doties vizītē uz Krieviju, kur tiksies ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu.

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Kremlis informēs par galvenajiem Putina un Lukašenko sarunu iznākumiem, bet preses konference nenotiks un vizītes laikā nekādi dokumenti netiks parakstīti.

Peskovs sacīja, ka sarunas koncentrēsies uz valstu divpusējo attiecību stiprināšanu, tostarp enerģētikas sektorā.

Pagājušajā mēnesī Putins pauda gatavību nosūtīt uz Baltkrievijas tiesībsargājošos spēkus protestu apspiešanai, ja Lukašenko to lūgtu.

Baltkrievijā kopš vēlēšanām aizturēti vismaz 7000 protestētāju, un ANO saņēmusi 450 ziņojumus par aizturēto spīdzināšanu vai citiem pārkāpumiem pret aizturētajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!