Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievija slēgusi robežu ar Poliju un Lietuvu un pastiprina Ukrainas robežas apsardzi, ceturtdien paziņoja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

"Mēs esam spiesti atvilkt spēkus no ielām. Kā jau es teicu - pusi armijas nolikt zem ieročiem un slēgt valsts robežu ar Rietumiem, vispirms ar Lietuvu un Poliju. Ar lielu nožēlu, mēs esam spiesti nostiprināt valsts robežu ar mūsu brālīgo Ukrainu," sieviešu forumā "Par Baltkrieviju" paziņoja Lukašenko.

Viņš pavēstīja, ka viņš nav agresors, audzis laukos, kur visi viens otru aizstāvējuši un palīdzējuši cits citam.

"Es negribu, lai mūsu valsts karotu. Turklāt es negribu, lai Baltkrievija un Polija un Lietuva pārvērstos par karadarbības zonu, kur tiks risināti mūsu jautājumi," sacīja Lukašenko.

Viņš piebilda, ka vēlas vērsties pie Lietuvas, Polijas un Ukrainas tautām: "Apturiet savus trakos politiķus, neļaujiet izcelties karam."

Vienlaikus viņš norādīja, ka "situācija ir ļoti sarežģīta, visas Eiropas situācija tiek izlemta šeit".

"Nedrīkst situāciju novest līdz karstam karam. Viņu arsenālā palicis pavisam nedaudz paņēmienu un mēs stāvam uz briesmīgas katastrofas sliekšņa. Ja viņi bāzīsies šeit, mēs būsim spiesti atbildēt. Mēs nestāsimies uz ceļiem, pat ja paliksim vienatnē," paziņoja Lukašenko.

Viņš piebilda, ka spiests pēdējās dienās kopā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu izstrādāt kopīgu Savienotās valsts aizstāvību.

Lukašenko arī paziņoja, ka prezidenta vēlēšanās "nebija nekādu melu" un nav iespējams falsificēt 80% balsu, kuras viņš saņēmis.

Baltkrievijā jau mēnesi turpinās masu protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas rietumvalstis.

ES neatzīst Lukašenko par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu, otrdien apliecināja ES augstākais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs.

ES patlaban gatavo sankcijas pret tiem, kas tiek vainoti vēlēšanu falsifikācijā un pēcvēlēšanu protestu brutālajā apspiešanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!