Foto: AFP/Scanpix/LETA
Baltkrievijā, protestējot pret aizvadīto prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un drošības iestāžu vardarbību pret protestētājiem, pirmdien streikā un solidaritātes akcijās piedalās virkne uzņēmumu darbinieku visā valstī, tostarp rūpniecības milži, ziņo portāls "Tut".

Starp lielajiem rūpniecības uzņēmumiem, kuru strādnieki pievienojušies streikam, ir "Naftan", MZTK, MTZ, BMZ, uzskaita portāls.

Starp streikojošo darbinieku izvirzītajām prasībām ir pārtraukt drošībnieku vardarbību pret demonstrantiem, kā arī saukt pie atbildības vainīgos. Tiek pieprasīta prezidenta Aleksandra Lukašenko atkāpšanās, vēlēšanu atzīšanas par neleģitīmām, jaunu vēlēšanu sarīkošanas un politieslodzīto atbrīvošana.

Minskā rūpnīcu MTZ un METZ darbinieki kolonnā dodas uz rūpnīcu MZKT, lai atbalstītu savus kolēģus. MZKT darbiniekus pirmdien apmeklē Aleksandrs Lukašenko.

Kādā video no pasākuma redzams, ka cilvēki ar helikopteru atlidojušo Lukašenko uzstāšanās laikā sauc "Ej prom". Prezidents to komentēja tā: "Atbildu uz šo jautājumu. Variet vēl pakliegt."

Pirmdienas rītā streiku sākuši arī valsts raidsabiedrības "Belteleradiokompanija" darbinieki. TV tiek pārraidīta tukša studija. Darbinieki uzsver, ka no viņu darba nav jēgas cenzūras apstākļos.

Soligorskā streiku sākuši rūpnīcas "Belaruskalij" darbinieki. Svētdien viņi jau paziņoja, ka tiks apturēti visi kalnrūpniecības kompleksi, līdz netiks izpildītas viņu prasības.

Žlobinā streikam pievienojušies Baltkrievijas metalurģijas rūpnīcas darbinieki. Savukārt turpat izvietotajā BMZ rūpnīcā pirmdien apturēta viena no ražošanas līnijām.

Pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijas pilsētu ielās izgāja protestētāji. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem 26 gadus valdījušais Lukašenko uzvarēja ar 80% balsu, bet populārākā pie vēlēšanām pielaistā opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska – 10% balsu.

Opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un patiesā uzvarētāja ir Tihanovska. Šīs vēlēšanas, tāpat kā visas citas Baltkrievijā pēc Lukašenko nākšanas pie varas, Rietumos netiek uzskatītas par brīvām, demokrātiskām un godīgām.

Pret protestētājiem, kas svētdien un visas turpmākās dienas devās ielās, drošības spēki pielietoja brutālu spēku, lietā tika laisti ūdens lielgabali, gumijas lodes un apdullinošās granātas, šokējot sabiedrību. Tūkstošiem cilvēku tika aizturēti, daudzi ziņo par aizturēšanas vietās piedzīvoto vardarbību un spīdzināšanu.

Protestiem ar streikiem un akcijām pievienojušies arī dažādu rūpniecības uzņēmumu strādnieki, kurus Lukašenko tradicionāli uzskata par saviem atbalstītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!