Sudāna no Baltkrievijas saņēmusi krievu ražojuma iznīcinātājus "MiG-29". Kopumā no vārdā nenosauktas baltkrievu kompānijas tikušas iepirktas 12 kaujas lidmašīnas, kuras šobrīd atrodas kādā no Sudānas aviobāzēm, ziņo "Sudan Tribune".

Iznīcinātāji Sudānai piegādāti pirms divām nedēļām ar transporta lidmašīnām, turklāt līdz pēdējam brīdim par darījumu nekas nav bijis zināms. Nav zināms arī tas, vai baltkrievu kompānija ir tiešais piegādātājs, vai tikai starpnieks.

Kā uzsver izdevums, ja Sudāna šos iznīcinātājus pielietos Darfūras provincē, darījums ar Baltkrieviju tiks klasificēts kā 2005. gadā ANO Drošības padomes pieņemtās 1591. rezolūcijas pārkāpums. Minētā rezolūcija aizliedz kara tehniku piegādāt Sudānas valdībai vai nemierniekiem, kas cīnās etniskajā konfliktā Darfūras provincē valsts rietumos.

Baltkrievija informāciju par iznīcinātāju piegādi Sudānai jau oficiāli noliegusi. Tomēr ir zināms, ka Baltkrievija ir viens no tradicionālajiem ieroču piegādātājiem Sudānai. 2006. gadā puses parakstīja vienošanos par sadarbību militārajā un kara tehnikas jomā.

Pirms gada "Amnesty International" arī Krieviju apsūdzēja par šīs ANO rezolūcijas pārkāpšanu. Toreiz Krievijas Ārlietu ministrija kategoriski noliedza jebkādu informāciju par ieroču piegādi Sudānai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!