Foto: LETA

Minskas tiesa piektdien trīs Krievijas prokremliskā portāla "Regnum" rakstu autoriem piespriedusi piecu gadu cietumsodu par nacionālā naida kurināšanu.

Baltkrievijas Valsts informātikas un radioelektronikas universitātes docentam Jurijam Pavlovcam, Brestas pilsētas skolas sargam Dmitrijam Aļimkinam un žurnāla "Novaja ekonomika" redaktoram Sergejam Šiptenko piespriesta piecu gadu brīvības atņemšana, tomēr sprieduma izpilde atlika uz trīs gadiem.

Kā norādīja tiesnesis, daži no viņu rakstiem "varēja radīt Baltkrievijā situāciju, kas būtu līdzīga situācijai Ukrainā".

Aļimkina rakstos "Regnum" bija teikts, ka "mācīšanās baltkrievu valodā var radīt neatgriezeniskus bojājumus smadzenēm", un apgalvots, ka Baltkrievija ir Krievijas daļa. Tiesā Aļimkins paziņoja, ka viņam ir Baltkrievijas pase, taču viņš ir PSRS pilsonis.

Līdz sprieduma spēkā stāšanās brīdim viņi drīkstēs atrasties brīvībā, parakstoties par neizbraukšanu no valsts. Visi trīs tika atbrīvoti tiesas zālē.

Spriedumu var pārsūdzēt un apstrīdēt desmit dienu laikā pēc tā nolasīšanas, ko notiesātie arī gatavojas darīt.

Apsūdzības puse tiesas procesa laikā prasīja katram apsūdzētajam piecu gadu brīvības atņemšanu, soda izpildi atliekot uz trīs gadiem.

Visi trīs tika apsūdzēti par nacionālā naida kurināšanu personu grupā. Pavlovcs un Šiptenko apsūdzēti arī par nelikumīgu uzņēmējdarbību.

Pirmās apsūdzības attiecās uz publikācijām Krievijas portālos "Regnum", "Lenta.ru" un "Eurasia Daily", kur viņu materiāli iznākuši zem pseidonīmiem.

Varasiestādes uzskata, ka šajos materiālos to autori apšaubījuši Baltkrievijas suverenitāti, to tekstā atrodami Baltkrievijas tautu, tās vēsturi, kultūru un valodu aizskaroši izteikumi.

Pēc Informācijas ministrijas lūguma Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja ierosināja krimināllietu.

Rakstu autori tika aizturēti 2016. gada decembrī pēc publikācijām Krievijas portālos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!