Foto: F64

Baltkrievija nepagarināja Zviedrijas vēstnieka akreditāciju, un līdz ar to viņam būs jāatstāj valsts, jo viņš esot strādājis, lai postītu abu valstu attiecības, vēsta Baltkrievijas ziņu aģentūra "Belta". Zviedrija savukārt jau paziņojusi, ka izraidīs trīs Baltkrievijas diplomātus, ziņo raidsabiedrība BBC.

Baltkrievijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Andrejs Savinihs noliedzis, ka Zviedrijas vēstnieks Stefans Eriksons būtu izraidīts no valsts, taču atzinis, ka viņa akreditācija nav pagarināta.

ĀM pārstāvis norādījis, ka Eriksons Minskā strādāja jau septiņus gadus un tas esot ilgs termiņš. "Šajā laikā viņa darbība bija vērsta nevis uz Baltkrievijas – Zviedrijas attiecību stiprināšanu, bet to izpostīšanu," paziņojis ārlietu resora runasvīrs.

"Lēmums nepagarināt akreditāciju skar tikai valstu divpusējās attiecības. Mēs esam gatavi pielikt visus spēkus, lai saglabātu konstruktīvus kontaktus. Taču, ja Zviedrija centīsies saasināt situāciju, mēs būsim spiesti rīkoties adekvāti," sacīja Savinihs.

Savukārt BBC norāda, ka zviedru vēstnieka izraidīšana varētu būt saistīta ar jūlijā sakumā notikušo "lācīšu incidentu" – Zviedrijas vieglā lidmašīna nelegāli šķērsojusi Baltkrievijas robežu un pie Ivenecas pilsētas un Minskas piepilsēta no gaisa nometa rotaļu lācīšus ar skrejlapām vārda brīvības atbalstam.

Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts paudis sašutumu par Minskas rīcību, norādot, ka Eriksons no valsts izraidīts par pausto atbalstu cilvēktiesībām. Ministrs arī norādījis, ka atbildot uz šo soli, Stokholma arī nevēlas redzēt jauniecelto Baltkrievijas vēstnieku un palūgusi atstāt valsti vēl divus baltkrievu diplomātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!