Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lai gan Baltkrievija faktiski uzskatāma par Krievijas karā pret Ukrainu iesaistīto pusi, tās pārvaldniekam Aleksandram Lukašenko joprojām izdodas turēties pretī Kremļa spiedienam un izvairīties no baltkrievu armijas iesaistīšanas, jo tā varētu izrādīties bīstama pašam Minskas režīmam, portālam "Delfi" skaidro Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) pētnieks Mārcis Balodis.

Krievijas spēki Baltkrievijas teritoriju izmanto uzbrukumiem pret Ukrainu, tur tiek apmācīti Krievijas mobilizētie karavīri, kā arī remontēta Krievijas kara tehnika, liecina militāro analītiķu un izlūkdienestu novērojumi.

"Baltkrievijas teritorijā atrodas Krievijas Federācijas bruņotie spēki, kuri turklāt var brīvi iebraukt un pārvietoties pa Baltkrievijas teritoriju bez vietējo varas iestāžu atļaujas, kas liecina par ievērojamu rīcības brīvību," klāsta Balodis.

Taču Lukašenko un Baltkrievijas elitei joprojām izdodas saglabāt zināmu kontroli pār procesiem valstī, kam pamanāmākais pierādījums ir izvairīšanās no tiešas militāras iesaistes karā, viņš akcentē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!