Foto: EPA/Scanpix/LETA
Baltkrieviju ir satricinājis pēdējā laikā skaļākais korupcijas skandāls jeb tā sauktā "cukura lieta", kas aizsākās ar visu valstī esošo cukurfabriku direktoru vienlaicīgu pazušanu un vienā gadījumā pat lidmašīnas piespiedu atgriešanu Baltkrievijā. Kā vēlāk apstiprināja amatpersonas, direktori aizturēti korupcijas izmeklēšanas ietvaros.

Baltkrievijā darbojas četras valsts kontrolētas cukurfabrikas – Gorodeiskā, Žabinkovskā, Sluckā un Skidelskā. Ziņa par iestāžu direktoru Mihaila Kristapoviča, Viktora Mironova, Nikolaja Prudņika un Dmitrija Jegorova pazušanu pāršalca Baltkrievijas medijus janvāra beigās.

Tikai pēc vairākām dienām, neminot konkrētus vārdus, Baltkrievijas ģenerālprokurors Aleksandrs Koņjuks saistībā ar "lietām, par kurām dzird visā republikā", atklāja, ka notiek izmeklēšana par krāpnieciskām shēmām.

Daudz plašāka informācija par to, kā darbojas šī shēma, tapa zināma pēc tam, kad par "cukura lietu" izteicās Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, uzsverot, ka pats personīgi devis rīkojumu aizturēt direktorus.

Krāpnieciskās shēmas būtība – par pazeminātām cenām pārdot saražoto cukuru speciāli izveidotam starpniekam Krievijā, bet pēc tam to laist tirgū par citu cenu. Iegūtā starpība nākusi atpakaļ kā kukuļi cukurfabriku direktoriem.

Pēc Lukašenko paziņojuma vairāk par shēmu atklāja arī pati Valsts drošības komiteja (VDK), kas izmeklē šo lietu. Valsts TV kanālā "Baltkrievija 1" 4. februārī tika pārraidīts pētnieciskais sižets "Cukura mafija".

Krāpjas jau ar iepakojuma ražošanu

Kā raidījumā atklāj VDK pārstāvis Konstantīns Bičeks, cukurfabriku direktori krāpniecisku shēmu vispirms izveidoja iepakojuma ražošanas jomā. Šim nolūkam Krievijā izveidota firma "Polimir" un iesaistīts Baltkrievijas maisu ražotājs "Eirotareks", kas piegādā iepakojumu visām valsts cukurfabrikām. Shēmas iniciators – Gorodeiskas cukurfabrikas direktors Mihails Kripštapovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!