Baltkrievijas delegācija neparedzēti ātri ir aizbraukusi no Ņujorkā notiekošā ANO Tūkstošgades samita, uz kuru sapulcējās valstu vai valdību vadītāji no gandrīz visām pasaules valstīm.
Apspriedes kuluāros izplatījās baumas, ka delegācijas ātrās aizbraukšanas iemesls ir tās vadītāja Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko neuzaicināšana uz samita oficiālo pieņemšanu.

Ziņu avoti ANO aprindās apgalvoja, ka Lukašenko uzvārdu no uzaicināmo saraksta personīgi izsvītrojis ASV prezidents Bils Klintons, tomēr šī ziņa nav oficiāli apstiprināta.

Lukašenko trešdien samitā teica runu, kurā nosodīja lielvalstu "augstprātību" un sacīja, ka tām nav tiesību diktēt politiku mazākām ANO loceklēm.

Viņš neapsūdzēja nevienu konkrētu valsti par iejaukšanos Baltkrievijas politikā, tomēr viņa runā bija skaidras norādes uz NATO paplašināšanos austrumu virzienā un ASV vadīto Dienvidslāvijas bombardēšanu pagājušajā gadā.

"Augstprātīgais mēģinājums sadalīt tautas "skolotājos" un "skolniekos" nevar dot nekā laba īstai demokrātijas un cilvēktiesību veicināšanai," sacīja Lukašenko, kuru cilvēktiesību organizācijas apsūdz preses apspiešanā un nelikumīgā savas varas paildzināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!