Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas opozīcijas pārstāvis Andrejs Saņņikovs, kādreizējais Aleksandra Lukašenko sāncensis 2010.gada prezidenta vēlēšanās, piektdien izteicis bažas, ka viņa valsts var zaudēt suverenitāti, jo Baltkrievijas lietās aizvien vairāk iejaucas Krievija.

Bijušais diplomāts, kas ieradies Lietuvā, aicinājis Rietumus sūtīt Krievijai "spēcīgu vēstījumu" un piedraudēt Maskavai ar sankcijām, ja tā turpinās šo iejaukšanos.

"Jūs pazīstat Kremļa režīma dabu, jūs zināt, ka iejaukšanās jau ir sākusies, iesūtot "propagandas karavīrus", kuri strādā Lukašenko labā Baltkrievijas valsts televīzijā. (..) Pasaulei ir jāsūta Krievijai spēcīgs vēstījums - rokas nost no Baltkrievijas, pretējā gadījumā jūs par savu uzvedību gaida bargas sankcijas," viņš paziņojis preses konferencē Viļņā.

Saņņikovs 2010.gada prezidenta vēlēšanās sacentās ar Aleksandru Lukašenko un pēc tam tika tiesāts par mēģinājumu gāzt valsts varu un 16 mēnešus pavadīja cietumā.

Tagad viņš atgādinājis, ka sankcijas, kuras Eiropas Savienība (ES) 2010.gadā noteica ne tikai valdības un varas struktūru pārstāvjiem, bet arī dažiem uzņēmējiem, bija ļoti efektīvas, jo veicināja opozicionāru, tai skaitā viņa paša atbrīvošanu no cietuma. Baltkrieviju viņš atstāja 2012.gadā.

Opozīcijas pārstāvis izteicis cerību, ka ES šoreiz iet līdzīgu ceļu, un mudinājis izvirzīt stingru prasību par politieslodzīto atbrīvošanu.

"Uzskatu, ka līdztekus personālām sankcijām jānosaka ekonomiskas sankcijas pret tiem, kuri balsta režīmu un tiem, kuri režīmu uztur. Tā nav ekonomika, tā ir nauda, kas Baltkrievijā baro sodītājus, kuri nogalina un kropļo cilvēkus. Tas būtu visefektīvāk," uzsvēris Saņņikovs.

Viņš piebildis, ka ar bažām gaida nākamnedēļ gaidāmo Krievijas un Baltkrievijas prezidentu Vladimira Putina un Aleksandra Lukašenko tikšanos Maskavā, kur varētu tikt pieņemti kopīgi lēmumi par Savienotās valsts līgumu.

"Viņam nav likumīgu tiesību kaut ko parakstīt. Jā, briesmas pastāv. Bet ticu - pasaule pamanīs, ka tas ir vēl viens teritoriju aneksijas scenārijs, kam nav nekā kopīga ar leģitīmiem starptautiskajiem līgumiem," izteicies opozīcijas pārstāvis.

Saņņikovs, kas pašlaik dzīvo Varšavā, norādījis, ka plāno atgriezties savā valstī, kad tā kļūs brīva, un piedalīties vēlēšanās, bet nedomā doties turp tagad, jo tā būtu "biļete vienā virzienā".

"Man ir plāni atgriezties Baltkrievijā, tiklīdz tā kļūst brīva, un piedalīties visās politiskajās kampaņās, kas notiks. Mūsu komandas skelets, kas veiksmīgi startēja 2010.gada vēlēšanās, ir saglabājies. Un mēs strādājam ar Baltkrieviju - dzīvojam dažādās valstīs, lielākā daļa no mums Baltkrievijā, bet strādājam vienīgi ar tādu mērķi, lai mūsu valsts kļūtu brīva," viņš uzsvēris.

Saņņikovs atzinis, ka nevēlas atbildēt uz jautājumu, vai viņš uzticas Baltkrievijas opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes prezidija loceklim, bijušajam kultūras ministram un bijušajam Jankas Kupalas Nacionālā akadēmiskā teātra vadītājam Pāvelam Latuško, kurš arī ieradies Viļņā.

"Pilnīgi saprotams, ka mēs esam ļoti dažādu kategoriju cilvēki - viņš ir cilvēks no sistēmas, es, kā tagad saka, esmu "vecās opozīcijas" pārstāvis," viņš norādījis.

Gan Saņņikovs, gan Latuško šobrīd uzturas Viļņā un tikušies ar Lietuvas ārlietu ministru Linu Linkeviču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!