Foto: EPA/LETA
Baltkrievijas varas iestādes pēc 19.decembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām vērsušas pret savas valsts mierīgajiem iedzīvotājiem masveida organizētu vardarbību un valsti piemeklējusi īsta humānā katastrofa - šādu viedokli trešdien diskusijā Lietuvas galvaspilsētā pauduši Baltkrievijas opozīcijas kandidātu vēlēšanu štābu pārstāvji.

"Pirmo reizi Baltkrievijas jaunāko laiku vēsturē vienas nakts laikā tika aizturēti visi galvenie pašreizējā prezidenta politiskie pretinieki, kā arī simtiem mierīgo pilsoņu, tai skaitā žurnālisti, cilvēktiesību aizstāvji un nejauši garāmgājēji, kas gadījuma pēc atradušies Baltkrievijas spēka struktūru rīkotās speciālās operācijas norises vietā," norādījuši viesi.

Pēc viņu sniegtajām ziņām, izmeklēšanas izolatoros un cietumos šobrīd atrodas aptuveni 700 aizturēto un daudzi no viņiem ir piekauti, guvuši smadzeņu satricinājumu un dažādas traumas. 26 cilvēki, tai skaitā pieci bijušie prezidenta amata kandidāti, ieslodzīti Baltkrievijas VDK cietumā.

Viļņā izveidotās Eiropas Humanitārās universitātes rektors Anatolijs Mihailovs pavēstījis, ka aizturēti arī vairāki šīs augstskolas studenti, kas devušies brīvdienās uz Baltkrieviju.

Prezidenta amata kandidāta Vladimira Ņekļajeva meita pastāstījusi, ka viņas tēvs nežēlīgi piekauts un viņam nav dota iespēja saņemt pienācīgu medicīnisko palīdzību.

Bažas par situāciju Baltkrievijā izteicis Lietuvas deputāts Eiropas Parlamentā (EP) Vītauts Landsberģis, Seima Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Emanuels Ziņģeris, kā arī citi parlamenta deputāti un Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu novērotāji no Lietuvas.

Tikšanos ar Baltkrievijas opozīcijas pārstāvjiem Viļņā rīkoja Lietuvas Seima Ārlietu komiteja sadarbībā ar parlamenta Eiropas informācijas biroju.

Seima Ārlietu komiteja janvārī gatavojas rīkot diskusiju par politisko situāciju Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām, kā arī Eiropas Savienības (ES) un Lietuvas turpmākajām attiecībām ar kaimiņvalsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!