Baltkrievijas varas iestādes beidzot reģistrējušas un juridiski atzinušas kādreizējā Baltkrievijas prezidenta amata kandidāta Aleksandra Miļinkeviča vadīto opozīcijas partiju.
"Es to uzskatu par loģisku lēmumu, jo nekad nav bijis iemesla nereģistrēt mūs," trešdienas vakarā publicētajā paziņojumā norāda Miļinkeviča vietnieks Juras Gubarevičs.

Viņa kustība "Za Svobodu" ("Par brīvību") pēdējos divos gados četras reizes iesniegusi Baltkrievijas varas iestādēm reģistrācijas pieteikumu, taču nesekmīgi, teikts paziņojumā.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko autoritāri valda šajā bijušajā padomju republikā ar 10 miljoniem iedzīvotāju kopš 1994. gada, saglabājot padomju tipa komandējošo ekonomiku.

Tomēr pēdējā laikā viņš mēģinājis kļūt atvērtāks. Par to liecina ietekmīgas Rietumu sabiedrisko attiecību firmas nolīgšana un piesardzīgie mēģinājumi veicināt lielākas ārvalstu investīcijas.

Pēc sakāves 2006. gada prezidenta vēlēšanās Miļinkevičs saņēma Eiropas Savienības augstāko apbalvojumu cilvēktiesību jomā - Saharova prēmiju. Viņš bieži sūdzas par varas iestāžu neiecietīgo attieksmi.

ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa nodēvējusi Lukašenko režīmu par "Eiropas pēdējo diktatūru", taču ES oktobrī atcēla ceļošanas aizliegumu prezidentam un dažiem viņa līdzgaitniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!