Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Baltkrievijas blogerim Sergejam Tihanovskim, kurš mēģināja kļūt pat prezidenta amata kandidātu 2020. gada vēlēšanās, tiesa piespriedusi 18 gadu cietumsodu, vēsta Baltkrievijas oficiālā ziņu aģentūra "Belta".

Tihanovskis pieteica sevi cīņai par prezidenta krēslu 2020. gada augusta vēlēšanām, bet, līdzīgi kā citiem vērā ņemamiem pretendentiem, kas vēlējās sacensties ar ilggadējo valsts vadītāju Aleksandru Lukašenko, viņa kandidatūra netika reģistrēta, bet viņš pats tika apcietināts.

Tihanovska vietā viņu, kā arī divus citus vēlēšanām nepielaistos zināmākos kandidātus, cīņā par prezidenta krēslu pārstāvēja viņa sieva Svetlana Tihanovska (Svjatlana Cihanouska), kas kļuva par Baltkrievijas opozīcijas simbolu un bija spiesta no valsts aizbraukt.

Tihanovski tiesāja slēgtā režīmā kopā ar vēl pieciem cilvēkiem. Lietā, ko opozīcija uzskata par politiski motivētu, Tihanovski apsūdzēja par masu nekārtību organizēšanu, sociāla naida kuršanu pret varas pārstāvjiem, kā arī draudiem pret toreizējo Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāju Lidiju Jermošinu.

Tihanovskis apsūdzībās atzīts par vainīgu un tiesa Gomeļā otrdien nolēma viņam piemērot 18 gadu cietumsodu pastiprināta drošības režīma kolonijā, teikts "Belta" publikācijā.

Kopā ar Tihanovski tika tiesāti opozīcijas aktīvisti Artjoms Sakovs, Dmitrijs Popovs, Vladimirs Ciganovičs, Igors Losiks un Nikolajs Statkevičs. Sakovam un Popovam piespriests 16 gadu ieslodzījums, Ciganovičam un Losikam 15 gadu ieslodzījums, bet opozīcijas politiķim Statkevičam 14 gadu brīvības atņemšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!