Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijas opozīcijas izveidotās Koordinācijas padomes prezidija loceklei Marijai Koļesņikovai, kura pašreiz atrodas ieslodzījumā netālu no Minskas, var tikt piespriests līdz 12 gadiem ilgs cietumsods, piektdien paziņojuši opozīcijas spēki.

Viņa tiks tiesāta par sazvērestību ar mērķi nelegāli sagrābt varu un par ekstrēmistu organizācijas dibināšanu un vadīšanu. Ja Koļesņikova tiks atzīta par vainīgu šajās apsūdzībās, viņai var tikt piespriests līdz 12 gadiem ilgs cietumsods.

38 gadus vecā Koļesņikova ir iesaistīta opozīcijas izveidotajā Koordinācijas padomē, kas vēlas panākt miermīlīgu varas maiņu Baltkrievijā.

Koļesņikovu septembrī Minskā nolaupīja Baltkrievijas slepenais dienests.

Baltkrievijas opozīcijas politiķis Viktors Babariko paziņojis, ka Koļesņikovai izvirzītās apsūdzības ir politiski motivētas un tām nav tiesiska pamata.

Koļesņikovai piemērotais pirmstiesas apcietinājums janvārī tika pagarināts uz diviem mēnešiem līdz 8.martam.

Koļesņikova strādāja pie Babariko, kurš plānoja kandidēt 9.augustā notikušajās prezidenta vēlēšanās, bet pirms tam tika aizturēts.

Koļesņikova pēc tam piesaistīja starptautisku uzmanību, uzņemoties opozīcijas līderes lomu līdzās Svjatlanai Cihanouskai un Veronikai Cepkalo.

Par vēlēšanu uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa viņa atkāpšanos. Opozīcija par patieso vēlēšanu uzvarētāju uzskata Cihanousku.

Pēc vēlēšanām Koļesņikova pievienojās masu protestiem, kas turpinās joprojām, tiesa, pēdējā laikā mazākos mērogos.

Koļesņikovai izdevās izjaukt drošības spēku mēģinājumu piespiest viņu pamest valsti un šķērsot Ukrainas robežu. Viņa uz robežas saplēsa savu pasi un tika aizturēta.

Neskatoties uz starptautiskajiem protestiem, Koļesņikova joprojām atrodas apcietinājumā.

Saskaņā ar nereģistrētā cilvēktiesību aizstāvības centra "Vesna" apkopoto informāciju Baltkrievijas cietumos saistībā ar protestiem ieslodzīti vairāk nekā 160 politieslodzītie.

Kopš protestu sākuma Baltkrievijas policija ir aizturējusi vairāk nekā 30 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!