Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievijas policija sestdien vairākās pilsētās aizturējusi desmitiem protestētāju un vismaz piecus žurnālistus, paziņojusi cilvēktiesību aizstāvības organizācija "Vjasna-96".

Opozīcijas medijs "Nexta", kas mobilizē un koordinē protesta akcijas, šonedēļ aicinājis opozīcijas atbalstītājus aizsākt otro demonstrāciju vilni, dodot jaunu sparu protesta kustībai pret Aleksandra Lukašenko režīmu, kas pēc brutālajām drošības iestāžu represijām ziemas mēnešos bija apsīkusi.

Minskā opozīcijas atbalstītāji gatavojās pulcēties pilsētas centrā, bet policija bloķēja vairākas ielas, pilsētas galveno laukumu un parku. Videoieraksti medijos un sociālajos tīklos liecina, ka galvaspilsētas centrā savilkta militārā tehnika.

Kā norāda "Vjasna-96", aizturēto skaitā ir arī divi neatkarīgās ziņu vietnes "Tut.by", žurnālisti. Savukārt šī vietne vēsta, ka aizturēta arī opozīcijas koordinācijas padomes pamatsastāva locekle Natālija Duļina.

"Nexta" pēcpusdienā aicina protestētājus pārgrupēties un organizēt atsevišķas protesta akcijas dažādās Baltkrievijas pilsētu vietās.

Ceturtdien, kad opozīcija svinēja Baltkrievijas Brīvības dienu, pieminot 103. gadskārtu kopš 1918. gada martā proklamētā un tikai īsu laiku pastāvējusī Baltkrievijas Tautas Republika pasludināja neatkarību, policija saskaņā ar "Vjasna-96" informāciju aizturēja vismaz 176 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!