Foto: Reuters/Scanpix
Viens no ietekmīgākajiem Baltkrievijas opozīcijas līderiem, bijušais prezidenta amata kandidāts Andrejs Saņņikovs, kurš izcieš piecu gadu ieslodzījumu stingra režīma kolonijā, cietumā spīdzināts, mēģinot panākt, lai viņš paraksta atzīšanos, paziņojusi viņa sieva Irina Halipa.

Halipa, kas ir ievērojama žurnāliste Maskavā iznākošajā laikrakstā "Novaja gazeta", paziņoja, ka viņas vīru, kas 2010.gada decembrī notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās palika otrajā vietā aiz Aleksandra Lukašenko, cietumā sitot un citādi spīdzinot, bet šādas darbības īpaši intensīvas kļuvušas oktobrī.

"Viņi sita viņu, līdz viņš 20.novembrī parakstīja apžēlošanas lūgumu," Halipa atzina sarunā ar aģentūru AFP, norādot, ka lūgums bijis adresēts Lukašenko, tomēr Saņņikovu tā arī neatbrīvoja un viņa spīdzināšana cietumā turpinoties.

Baltkrievijas opozicionāra sieva pauda bažas par sava vīra dzīvību. Viņa teica, ka "viņš izskatās tā, it kā būtu pavadījis desmit gadus Staļina darba nometnēs". Halipa savu vīru apciemojusi otrdien.

Lukašenko iepriekš paziņoja, ka apsvērs savu pretinieku apžēlošanu, ja vien viņi atzīs savu vainu.

Saņņikovs tika atzīts par vainīgu masu nekārtību organizēšanā pēc 2010.gada 19.decembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām. Viņu aizturēja 19.februāra vakarā, kad pēc prezidenta vēlēšanām, kurās atkārtoti uzvarēja Aleksandrs Lukašenko, Minskas ielās izgāja desmitiem tūkstoši opozīcijas demonstrantu. Drošības spēki demonstrāciju apspieda, izmantojot vardarbīgas metodes. Kopš tā laika 57 gadus vecais bijušais ārlietu ministra vietnieks atrodas apcietinājumā.

Tiesā viņš savu vainu neatzina un vēlāk atteicās no Lukašenko piedāvātās apžēlošana ar noteikumu, ka viņš atzīs savu vainu.

Vairāki analītiķi Minskā norāda, ka Lukašenko iegūs no Saņņikova atzīšanās un atbrīvošanas, tādēļ tas varētu Baltkrievijai palīdzēt saņemt Rietumu palīdzību situācijā, kad valsts nonākusi ekonomiskās grūtībās. Pēc vardarbīgās pēcvēlēšanu protestu apspiešanas Rietumvalstis noteica virkni sankciju pret Lukašenko režīmu un tā vadošajām amatpersonām.

Minskā 2010.gada 19.decembra vakarā tika aizturēti vairāki simti cilvēku, tostarp Lukašenko pretinieki vēlēšanās. Nikolajam Statkavičam tiesa piesprieda sešu gadu cietumsodu, bet vēl diviem kandidātiem piesprieda nosacītu sodu, kas turpmāk viņiem liedz iesaistīties valsts aktīvajā politikā. Sodīti arī desmitiem citi aizturētie demonstranti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!