Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas varasiestādes piektdien veikušas kratīšanu vairākās reģionālo mediju organizācijās un neatkarīgo žurnālistu mājās.

Jau ziņots, ka ceturtdien Baltkrievijas varasiestādes nobloķēja piekļuvi neatkarīgajai ziņu vietnei "Naša Niva" un veica kratīšanu vismaz trīs reģionālo laikrakstu birojos.

Lielākā daļa no šodien veiktajiem reidiem notika Brestā, kas atrodas netālu no Polijas robežas.

Baltkrievijas drošības dienesta izmeklēšanas departamenta vadītājs Konstantīns Bičeks valsts televīzijā paziņoja, ka tiek īstenota plaša mēroga operācija, lai atbrīvotu Baltkrieviju no radikāļiem.

Baltkrievijas žurnālistu asociācija ziņoja, ka kopš ceturtdienas aizturēti 32 mediju pārstāvji.

"Naša Niva" galvenais redaktors Jegors Martinovičs tika aizturēts un piekauts. Viņš guvis galvas traumas, piektdien ziņoja "Naša Niva" interneta izdevums.

"Naša Niva" mājaslapā teikts, ka pret viņiem reidi veikti saistībā ar izmeklēšanu par sabiedriskās kārtības traucēšanu.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska nosodīja šos reidus.

"Mūs neatkarīgie žurnālisti cieš no vardarbības, spīdzināšanas, jo dara savu darbu," tviterī norādīja Cihanouska.

Pērn pēc prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju tika pasludināts ilggadējais valsts līderis Aleksandrs Lukašenko, Baltkrievijā izcēlās plaši protesti, kas tika apspiesti. Tostarp Lukašenko režīms bargi vērsies pret neatkarīgajiem medijiem un žurnālistiem, kas atspoguļoja protestus. Vairākiem žurnālistiem pēdējo mēnešu laikā piespiesti gari cietumsodi.

Populārā ziņu vietne "Tut.by" maijā tika nobloķēta un vairāki tās darbinieki aizturēti un apsūdzēti par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. "Tut.by" ceturtdien pavēstīja, ka turpinās darboties zem nosaukuma "zerkalo.io".

Pēdējā laikā "Tut.by" izplatīja savu saturu galvenokārt caur "Telegram" kanālu, kam ir vairāk nekā pusmiljons sekotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!