Foto: Reuters/Scanpix
Valsts galvaspilsētas Minskas rajona tiesa ceturtdien piesprieda cilvēktiesību aizstāvim Aļesjam (Aleksejam) Beļackim četrarpus gadu cietumsodu pastiprināta režīma kolonijā par nodokļu nemaksāšanu sevišķi lielos apmēros, kā arī konfiscēja viņa mantu, informē aģentūra "RIA Novosti".

Starptautiskās cilvētiesību federācijas viceprezidents un viņa dzimtenē aizliegtās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas "Vjasna" ("Pavasaris") vadītājam Beļackim spriedums tika pasludināts tiesas sēdē, kurā bija klāt Eiropas Savienības (ES) un ASV diplomāti. Trešdien ES vadības pārstāvji, tajā skaitā ārlietu jomas vadītāja Ketrīna Eštone, pieprasīja Minskai nekavējoties atbrīvot disidentu. 

Jau vēstīts, ka apsūdzība pieprasīja viņam piespriest piecu gadu cietumsodu.

"Tāda veida cilvēks kā Beļackis ir pelnījis īpašu uzmanību," tiesā paziņoja prokurors Valērijs Saikovskis. "Viņam pat nerūpēja godprātīga nodokļu nomaksa, lai gan tajā pašā laikā viņš izmantoja visas mūsu sociālās privilēģijas."

Cilvēktiesību centra "Vjasna" priekšsēdētājs Beļackis tika arestēts 4.augustā. 

Kā norāda apsūdzības puse, Beļackis izmantojis privātus bankas kontus Lietuvā un Polijā, lai no starptautiskajiem finansētājiem saņemtu līdzekļus darbam cilvēktiesību jomā Baltkrievijā.

Līdz ar aktīvista arestu atklājās apkaunojošs fakts, ka apsūdzību izvirzīšanā faktiski palīdzējušas Polija un Lietuva, kas Minskai saskaņā ar divpusējiem tiesiskās palīdzības līgumiem izpaudušas informāciju par baltkrievu nevalstisko organizāciju banku kontu numuriem.

Aktīvistam izvirzītas apsūdzības par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas sevišķi lielos apmēros, par ko saskaņā ar likumu draud cietumsods uz laiku līdz septiņiem gadiem. Konkrēti, apsūdzībās teikts, ka no 2007. līdz 2010.gadam viņš nav samaksājis nodokļos aptuveni 41 000 dolāru no līdzekļiem, kas ienākuši viņa kontos Lietuvas un Polijas bankās.

Naudu viņa kontos ieskaitījušas Zviedrijas Helsinku komiteja, Norvēģijas Helsinku komiteja un Nīderlandes Ārlietu ministrija.

Pats apsūdzētais norāda, ka šie līdzekļi bijuši domāti cilvēktiesību centram "Vjasna", bet prokurori apgalvo, ka tie esot bijuši viņa personiskie līdzekļi.

Pēc Beļacka teiktā, liela daļa no šiem līdzekļiem nav nonākusi Baltkrievijā, bet izdota informatīvu materiālu gatavošanai vai semināru rīkošanai citās valstīs.

Cilvēktiesību aizstāvja kolēģi un atbalstītāji uzskata, ka apsūdzības ir politiski motivētas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!